Вести

Вујовић: Зиђин улаже у модернизацију топионице и мере заштите животне средине

Кинеска компанија Зиђин уложиће у наредном периоду значајна средства у модернизацију производног процеса, уз примену најсавременијих стандарда у области заштите животне средине у рударским активностима, изјавила је министарка заштите животне средине Ирена Вујовић, након састанка са представницима компаније у Председништву Србије.

Вујовић је истакла да се на састанку са председником Републике Србије Александром Вучићем и амбасадорком Народне Републике Кине Чен Бо, разговарало о инвестицијама компаније, нагласивши да Министарство заштите животне средине по први пут тесно сарађује са кинеским партнерима и прати планиране активности.
 
Уз планирано улагање Зиђина, биће смањено и аерозагађење у Бору. Топионица ће бити модернизована и функционисаће по највишим еколошким стандардима. Кинески инвеститор је преузео застарелу технологију и због тога је пројекат модернизације топионице изузетно значајан за Србију, а посебно са аспекта заштите животне средине. План компаније је да већи део радова заврши у овој години, док се комплетна реализација очекује до краја 2022.“, рекла је Вујовић.
 
Вујовић је рекла да је за најављени пројекат реконструкције и изградње нових делова топионице у току израда неопходне документације. Вујовић је додала да су представници компаније обавестили надлежне о предузетим мерама за смањење загађења, попут обавезног годишњег ремонта топионице, праћења и оптимизације рада пећи, као и о другим мерама и активностима.

 

 

 

Извор: Танјуг