Вести

Вујовић: Настављамо са важним пројектима

Министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић рекла је да је у последњих десет година много уложено у екологију, али да је потребно још доста тога урадити како би се побољшао квалитет ваздуха, земљишта и воде. 

Најавила је да ће у Крушику, у Ваљеву, ускоро бити замењен котао, како би се смањило загађење ваздуха у овом граду.

Истакла је да је фокус министарства које води на изградњи канализационих мрежа,  фабрика за прераду отпадних вода, рециклажних центара, затим на затварању несаниратних депонија.

"Морамо да кренемо од нас самих и да будемо одговорни. Дешава се да очистимо, а кроз неколико дана се опет види иста ружна слика. Потребно је више кажњавати појединце који не воде рачуна. Зелена трансформација Србије је важна. Свакако смо доста урадили, али морамо још много више", рекла је министарка Вујовић.

Подсетила је да је председник Републике Србије Александар Вучић представио пројекат "Србија 2027-  Скок у будућност" и да се у оквиру тог програма налази неколико важних еколошких пројеката чија је реализација већ почела.

"Грађани виде и поздрављају затварање старих несанитарних депонија, које су обично биле близу њихових стамбених зграда или породичних кућа. То им је сметало, али када се затворе депоније на таквим местима, њима се решава велики проблем", рекла је министарка Вујовић.

Осврнула се и на депонију Винча и рекла да је управо на тој депонији било проблема, али да је слика данас другачија.

"Пре неколико дана била сам у Винчи и када тамо одете видите једну локалну депонију, најсавременији центар, који има и своју енергану.  Дакле, грејаће се и имаће електричну енергију више од 50.000 становника града Београда. И то је оно чему и тежимо, да поштујемо и принципе циркуларне економије, да од отпада добијамо енергију, да све буде по пропису и правилима како не би избијали пожари, да имамо и постројење за прераду отпадних вода на Винчи. Имамо депонију грађевинског материјала за грађевински отпад", рекла је министарка Вујовић.

Подсетила је да се Влада Србије труди да направи зелену инфраструктуру и оценила да је зелена трансформација која се догађа у Србији изузетно важна, јер без тога не може да се направи систем.

Осврнула се и на пројекте које Влада Србије спроводи у више градова.

"Ускоро ће бити замењен котао у Крушику, у Ваљеву. То је оно што је мучило грађане у Ваљеву. Ми као Влада Србије смо били одлучни у томе да пре свега читав град Ваљево буде гасификован, а предуслови су били да се и котлови у Крушику замене. Ми смо за то одвојили значајна средства, више од девет милиона евра како би се тај проблем санирао", истакла је министарка Вујовић.

Додала је да је ресорно министарство последњих година било посвећено решавању овог проблема.

Због решавања еколошких проблема, министарство за заштиту животне средине и министарка Вујовић добили су више признања.

"Свакако да су то значајна признања и мени као министру изузетно значе и исто тако представљају обавезу да морамо у тим градовима још да радимо. То су увек тимски резултати свакако и људи из Министарства животне средине раде свакодневно и у комуникацији са општинама и градовима широм Србије да видимо шта је то што можемо још да урадимо или да ставимо у план буџета за наредну годину. Наравно, дивно признање у Горњем Милановцу, где смо почели (да градимо) и прву канализацију за време мандата. У Шапцу смо затворили несанитарну депонију", рекла је министарка Вујовић.

Додала је да су у осам школа у Горњем Милановцу замењени котлови, и да је исто  то урађено и у Шапцу у четири школе.

Истакла је да Министарство заштите животне средине добро сарађује са локалним самоуправама, да се екологија спроводи на локалу, а да је министарство само 

контролни фактор и неко ко може да им да подршку и помоћ да спроведу своје идеје и иницијативе грађана.

Навела је да су у Бору била велика улагања у заштиту животне средине пре свега од кинеских партнера и да је за ову сврху уложено више од 200-300 милиона долара.

Како је рекла, улагано је и у Смедерево где је, како је истакла, сада  средња годишња вредност и број дана прекомерног загађења испод дозвољеног.

"Имамо и нову аутоматску станицу у Смедереву која свакодневно мери квалитет ваздуха и ту више нема никаквих проблема", нагласила је министарка Вујовић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Хепи