Вести

Вучић: Успешна вежба "Вихор 2024"

Председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић стигао је на привремени полигон "Пештер", где ће присуствовати Дану високих званица на Здруженој тактичкој вежби са бојевим гађањем "Вихор 2024".

Председника Вучића дочекали су министар одбране Милош Вучевић и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, а потом је примио рапорт пред почасном јединицом Гарде.

Председник Вучић дао је одобрење за почетак вежбе, која се изводи са циљем даљег унапређења обучености и оспособљености команди и јединица Војске Србије за решавање тактичких и ватрених задатака током припреме и извођења борбене операције.

На вежби учествују копнена и ваздухопловна компонента наше војске и специјалне снаге, а према бројности и разноврсности ангажованих борбених ефектива једна је од највећих које Војска Србије изводи.

 

Успешна вежба Вихор, војска ће убудуће бити тако организована

Председник Вучић изјавио је да је веома задовољан резултатима вишедневне Здружене тактичке војне вежбе "Вихор 2024" и да би наша војска у будућности требало да тако изгледа.

"Морамо да се ослободимо принципа три бригаде и ово је начин на који би требало то да изгледа у будућности. Тако ћемо организовати нашу војску", поручио је председник Вучић по завршетку вежбе.

Председник Вучић честитао је министру одбране Милошу Вучевићу, генералу Милану Мојсиловићу и свим војницима на успешном извођењу вежбе и истакао да је на њој представљено много нове технике.

"Чак и тенкови из резерве изгледају како треба да изгледају. То су потпуно нови, модернизовани тенкови. Могли сте да видите више типова дронова, од оних извиђачких до дронова камиказа "комараца" и "осица", који су радили у пару. Мислим да је 12 или 13 од 15 дронова камиказа погодило своје циљеве. И сада улазимо полако снажније у производњу тих дронова", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић изразио je задовољство што су и приватне компаније обавиле добар посао и да то говори да смо на добром путу да направимо индустрију дронова, која ће моћи да подмири потребе Војске Србије.

"Могли сте да видите и типове ваздухоплова у њиховом налету и бојевом гађању и задовољан сам нашом војском, али морамо још много да радимо, да поправљамо, да купујемо, да се ослањамо додатно на нашу намеску индустрију. То је важно за нас", констатовао је председник Вучић.

Председник Вучић истакао је да је све то у односу на пре 10 година скоро све ново.

"Готово да ништа нисмо имали пре само 10 година и то показује колико је Србија напредвала и колико је успешнија и колико је улагала у своју одбрану и своју слободу и независност", закључио је председник Вучић.

 

Од Бриселског спразума 11 година бруталних лажи, а ЗСО није формирана

Председник Вучић рекао је да је 11 година од усвајања Бриселског споразума, 11 година бруталних лажи и 11 година колико није испуњена суштина тог спораума, а то је формирање ЗСО.

Председник Вучић рекао је да је то 11 година у којима се Србија развијала и напредовала брже него други, али "11 година бруталних неистина, 11 година лажи и терора, лажи које су над нама проводили и приштинско руководство и ЕУ заједно". 

Председник Вучић после завршетка војне вежбе "Вихор 2024" на Пештеру рекао je да 11 година где суштина Бриселског споразума није спроведена, а то је формирање ЗСО. 

Председник Вучић истакао је да је то "11 година свакодневних бесмислица, измишљања разлога и тражења кривице у Србима и Србији. 11 година правдања нерада и неиспуњавања онога што су потписали, не само Београд и Приштина, него што је потписао Брисел, што је потписала ЕУ".

Председник Вучић поставио je питање како после тих 11 година имати и градити поверење.

Како је рекао, нема ко није реаговао у свету због тога што је српска полиција прекључе задржала четворицу припадника такозване косовске полиције.

"Нема ко није реаговао, саопштење Стејт Департмента, Немци, ЕУЛЕX, сви могући. Десет месеци, три стотине дана траје блокада сваке робе која треба из централне Србије да дође на Косово и Метохију. Ћутите као заливени. Претуку (Владана) Стевановића у Зубином потоку, нико од вас не изда саопштење...Ухапсе рањеног (Срећка) Софронијевића, нема саопштења никаквог. Душана Обреновића држите седам месеци у притвору, не можете да га пустите раније, јер је толико изубијан са тако тешким повредама да то не сме да се види, ниједно саопштење не напишете. Срам вас све било, лажови", поручио је председник Вучић.

Додао је да је један од задржаних полицајаца био припадник ОВК и сумњало се да је починио злочин, док је други задржан 24 часа.

"И то је био највећи проблем на свету. Али добро, са тим лицемеријем, дволичијем, одвратним приступом према једној слободарској земљи каква је Србија, на то ћемо морати да се навикнемо и то се очигледно неће променити. Видимо то и по резолуцију у УН и по односу у Савету Европе", рекао је председник Вучић. 

Поручио је да је одговор Србије да настави да јача и да економски напредује, да расте, брине о инфраструктурним пројектима, "ЕXPO 2027".

"(Да бринемо) увек и о снажењу наше армије, да бисмо били довољно јаки да можемо да се заштитимо од свих оних који би Србију да сруше", закључио је председник Вучић. 

 

У обостраном интересу што је командант Кфора присуствовао вежби

Председник Вучић рекао је након завршнице здружене тактичке вежбе "Вихор 2024" на Пештеру, да је важно што је по први пут присуствовао и командат Кфора генерал - мајор Озкан Улуташ, и истакао да са Кфором имамо коректну и професионалну сарадњу и да је то у обостраном интересу.  

Председник Вучић на питање колико је значајно то што је командат Кфора присутан у контексту односа Србије са НАТО, а и због очувања безбедности српског народа на Косову и Метохији истакао да је то веома значајно и у интересу је обе стране. 

"Наслушали смо се бројних лажи разних западних медија. Ја мислим да је веома важно да је командант Кфора данас био овде. Ми са њим имамо коректну и професионалну сарадњу. Мислим да је то на дневном нивоу и генерал (Милан) Мојсиловић управо потврђује. Наставићемо ту врсту сарадње, то је добро, то је у интересу обе стране и мислим да немам шта томе да додам", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да војници Кфора обављају професионално свој посао.

"Ово што раде њихови политичари, то је друга ствар. То је безобразлук посебне врсте", рекао је председник Вучић. 

Завршетку вежбе данас је присуствовао командант Кфора, генерал- мајор Озкан Улуташ, који је на "Пештер" дошао на позив начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловица.

То је први пут да један командат Кфора - међународних мировних снаге под вођством НАТО, заснованих на Резолуцији Савета безбедности УН 1244 из 1999. године, присуствује приказу способности Војске Србије.

 

Срамота то што је урадила Бакојани, са Београдом није ни разговарано пре ПС СЕ

Председник Вучић оценио је да је срамота то што је урадила известилац за пријем такозваног Косова у Савет Европе (СЕ) Дора Бакојани наводећи да није била испуњена ни основна обавеза да се са Београдом разговара пре одржавања Парламентарне скупштине Савета Европе.

На питање новинара да ли је Грчка након понашања њених представника на седници  Парламентарне скупштине Савета Европе пријатељска или партнерска земља, председник Вучић навео је да ће се у наредном периоду пратити гласање и у складу са тим изјашњавати.

"Јесам ли одушевљен понашањем Бакојани? Нисам. Мислим да је срамота то што је урадила", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић навео је да је био договор да се 21. фебруара види са Бакојани, али да су "одустали од тога".

Затим је, додаје, требало да разговарају путем видеолинка, али да је речено да то није могуће због њеног здравственог стања.

"Жао ми је због свега, али чак и та основна обавеза да се разговора са Београдом није била испуњена", навео је председник Вучић.

На питање да прокоментаришете јутрошње наводе приштинских медија, али и министра одбране такозваног Косова, да ће Србија да користи "комарца" на Косову и Метохији и да је ова вежба заправо само подизање тензије, јер се приказује офанзивно, а не дефанзивно наоружање, председник Вучић је кратко прокоментарисао да "тај човек појма нема шта је офанзивно и дефанзивно".

 

Они који раде против Србије држе јој моралне придике

Председник Вучић рекао је да је заједнички принцип и заједнички именитељ за све оне који би да раде против Србије то што мисле да имају морално право да јој увек држе придике, а да ни сами не знају на основу чега.

Председник Вучић рекао је то одговарајући на питање новинара како коментаришете моралне придике министра спољних послова Босне и Херцеговине Елмедина Конаковића и појединих људи из Босне и Херцеговине на рачун Срба и јучерашњег скупа у Бањалуци.

"Имају моралне придике, а када говоре нешто најпоквареније што сам видео, кажу није ти јуче било много људи на неком митингу. Кажу било је 100, 500 људи, ма какви хиљаду, две или три. Па кажу, то је зато што су им фрижидери празни. Па знају да се на митингу не пуни фрижидер. Стварно!? А ви сте напунили фрижидере све ове године", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да подсећа власти у Сарајеву да су имали 100 евра већу просечну плату пре 10 година него у Србији, а да данас имају 150 евра мању плату.

"А јесте ли то добили свим својим залагањима за резолуције по Уједињеним нацијама, па сте тако успешни и препуни вам фрижидери. Нека држе моралне придике коме хоће, баш ме брига", нагласио је председник Вучић уз опаску да се наслушао глупости свих ових година. 

Питао је где му беше снајпер и пушка око Сарајева и где су ухапшени за линчовање.

"Немојте заборавити, људи су подносили тужбе за геноцид и против шефа државе, суседне, па су сами одустајали од тога и доносили пресуде у моју корист. Нема шта нису радили", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић указао је и на то колико је у Србији другачије.

"Када имате скуп у Сарајеву свих Бошњака из региона, јесте ли видели да је неко од нас увредио рецимо Усаме Зукорлића? Нико из Београда а ни Србије реч није рекао", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић додао је да међутим из Сарајева и других центара у региону нема кога нису вређали и мисле на то имају право.

На питање шта ће бити урађено поводом догађања током прослава Божића и Бајрама у Новом Пазару, рекао је да сви они који мисле да могу да наруше мир и спокој који постоји и наду да може да се живи боље, неће имати подршку државних органа и да ће надлежни реаговати у складу са законом. 

Председник Вучић рекао је и да је за њега важно, то да увек и у сваком тренутку поздравља и Бошњаке и Србе. 

Председник Вучић захвалио је свима који разумеју да морамо да живимо заједно.

Најавио је и да ће држава наставити да улаже и много више у развој Новог Пазара, Сјенице и Тутина, као и да ће његове иницијативе бити усмерене на то.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1