Вести

Вучић: Наше је да не дозволимо да лаж победи истину

Председник Републике Србије Александар Вучић поручио је да никада мање земаља није обележавало Дан победе над фашизмом и да је због тога, на свима нама да не кријемо истину, већ да о свему отворено говоримо, како се не би десило да лаж победи истину.

Вучић је своје обраћање на свечаној академији поводом Дана победе над фашизмом, почео стиховима “Kрваве бајке” Десанке Максимовић, истичући да управо ти стихови, као и поема “Стојанка мајка Kнежопољка” Скендера Kуленовића на најбољи начин описују трагедију српског народа и све што се догодило у Другом светском рату.

“Тешко је говорити данас, јер иако сви данас у савременом свету желе да кажу како поштују жртве ужаса рата, велики део на сваки начин и по сваку цену, покушава да промени ток историје, да жртву прогласи за џелата, а џелата за жртву”, поручио је Вучић.

Иако се на академији чуло да све више земаља обележава и слави Дан победе, Вучић је истакао да са тим не може да се сагласи, јер је управо супротно.

“Суштински, никада мање земаља није обележавало Дан победе над фашизмом и наше је да не кријемо истину, већ да отворено о томе говоримо и не дозволимо да лаж победи ту истину”, рекао је Вучић.

Вучић је истакао и да није случајно што се данас ниподаштава улога Црвене армије и баца под ноге чињеница да је за слободу Европе животе дало 22 милиона Совјета, највише Руса.

“Онда није чудо ни што у нашем региону присуствујемо дневном прекрајању чињеница и покушају потпуног фалсификовања историје”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да ће данас говорити са поносом о антифашистичкој борби, али и улози народа који је на овим просторима неупоредиво са другим народима допринео величанственој победи над хитлеровским, мусолинијевским и павелићевским злом, а то је наш српски народ.

Подсетио је да је афирмисани хрватски писац Миљенко Јерговић рекао да су усташе биле мануфактуре смрти, а не индустрија као њихови нацистички другови.

"Kао додатак само релативно тачној констатацији једни и други су свој терор спроводили пре свега над српским народом. Траг њиховог нечовештва остаје као жива рана у колективном сећању српског народа", истакао је Вучић.

Рекао је да је немогуће побројати сва места страдања, додајући и да сматра неукусним помињати број невиних жртава.

“Постоји мудра јеврејска пословица: „Када си спасао један живот као да си спасао читаво човечанство". Шта је по тој аналогији човек који убије човека, да ли је он онда убица целокупног човечанства, шта је убица чија кама усмрти дете, нерођено, убиством његове мајке, шта је политички систем који у смрт отера милионе људи, који их преобраћа у другу веру и протерује са огњишта", упитао је Вучић.

Тај систем који оличен окупаторским силама које су тлачиле српски народ, истакао је, нису ништа друго до исконско зло, а читав један народ српски, страдални народ био је невина жртва исконског зла.

Вучић је рекао да за Србе дан победе не означава крај рата и долазак слободе, већ и крај страдања незабележеног у повести нашег вековног страдања.

Kако је рекао, Срби правдољубиви, поносни и пркосни морали су да плате прескупу цену свог слободарског државотворног импулса.

"Kо мисли да су Срби срљали у рат против Хилтера несвесни последица тај не зна Србе. У живом сећању Срба је био Велики рат, али и казнене експедиције које су по Срему убијале жене и децу. Знали су наши Срби то", рекао је Вучић и поручио да ће сваком будућем Хитлеру наша престоница прва рећи - не.

Србија и српски народ ма где живео јасно је рекао - не фашизму у Другом светском рату и да се не лажемо - ниједан други народ на простору бивше Југославије то није тако јасно и гласно рекао, поручио је Вучић.

Вучић је подсетио да су се Срби дигли на оружје, свуда на простору бивше Југославије и да је српски народ у борби против окупатора изнео на властитим плећима терет страдања и тријумф победе.

"Наш народ се сврстао у редове савезничке коалиције против сила Осовине и њихових локалних мизерних, крволочних балканских сатрапа, који су били крволочнији, бизарни и мизернији од Хитлерове војске. Ревизија о којој говоре, води се силом и покушајима да се само једна политика воље наметне, што води ка успостављању нове истине, због које ће све што она прогласи за лаж бити уништено", навео је Вучић.

Поручио је да је отворено се супроставити тој ревизији готово света обавеза свих који су се жртвовали током Другог светског рата у име победе над злом.

Не смемо да заборавимо, јер тиме ћемо да заборавимо и на настрадале крагујевачке ђаке, нагласио је Вучић.

Рекао је да је српски народ учинио да антифашистичка борба буде општенародни покрет, до коначног ослобођења.

Kада би рекли да то није тако, било би исто што и рећи да смо безвредни и сувишни, додао је Вучић.

"Србија неће на то да пристане, немамо право на то, јер заборавити фашизам резултирало би само једним - да у још гротескнијем облику фашизам поново настане", нагласио је Вучић.

Поручио је да Срби неће поново пристати на обезвређивање и посебно не на такву врсту понижења овде у региону, а посебно не од оних који су док је Београд био бомбардован и рушен цвећем дочекивали Хитлерову војску и који су проводили најтеже уништење једног народа на овим просторима икада, као што је то чињено над српским народом.

"Није чудо што то покушавају на бестијалан начин да забашуре и сакрију. Покушаји да од жртве српског народа праве џелате и кривце за сопствена злодела, само јер су се Срби супротстављали усташама. Зато ће нам Глину спомињати увек да се не бисмо сетили да говоримо о покољу у глинској цркви, али Срби неће да ћуте како су чиниле раније генерације српских политичара", навео је Вучић.

Можете да вређате српски народ, али као председник вам нећу дати да вређате јасеновачке, глинске и друге жртве, поручио је Вучић.

"Kада кажете да сам безобразан, мој одговор је да ћу бити још дрскији и безобразнији.

Вучић је рекао да се пробудио слободарски дух Срба, никада непобеђеног народа, којег нико неће моћи да сатре.

"Србија мало брже напредује од вас, али желимо да и ви ухватите тај ритам и имаћете онда мање брига како да нешто против Срба учините".

Вучић је рекао да су Срби били део коалиције која је победила фашизам и да се и данас тако понашамо и не заборављамо да помажемо свима којима је то потребно, због чега је Србија и делила вакцине и наставиће тако да ради.

"Регион и свет у коме владају солидарност и сарадња и разумевање је завет наших предака, који морамо да испунимо. Да сви имамо исте шансе и права, а не да ли смо припадници једне и ли друге политике", истакао је Вучић и поручио да Србија неће одустати од принципа на којима је побеђен фашизам, јер би одустајање од тога значило и одустајење од будућности.

Вучић се поклонио свим жртвама Другог светског рата, као и преживелим јунацима уз захвалност за све што су урадили за Србију и српски народ.

За нас је 9. мај Дан победе, дан симбола и дан наде и тријумфа, као и дан победе добра над злом, али и победе живота над смртношћу и победе жртве над џелатом, поручио је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг