Вести

Весић: Задовољан сам попуштањем мера, одлука ступа одмах

Заменик градоначелника Београда Горан Весић поздравио је одлуку Кризног штаба о додатном попуштању мера и поручио да одлука ступа одмах на снагу.

"Веома сам задовољан попуштањем мера које је донео Кризни штаб. Ово је веома важно за Београд, који је најбољи у вакцинацији и нема разлога да грађани Београда буду таоци оних општина и градова који нису успешни у вакцинацији", навео је Весић.

Весић је указао да најновије мере подразумевају да ресторани могу да раде до поноћи, и у отвореном и у затвореним простору, да последње представе у биоскопима и позориштима могу да почну до 23.00, као и да је број људи на семинарима који се организују у хотелима са 100 повећан на 200.

 

Ванредна контрола свих ресторана који се налазе у зградама, а користе плинске боце

Весић је рекао да ће предложити Министарству унутрашњих послова (МУП) да спроведе ванредну контролу свих ресторана који се налазе у стамбеним зградама, а који користе гасне уређаје, након данашње експлозије плинске боце у ресторану у центру Београда.

"Ја сам данас донео одлуку и сутра ћу упутити писмо МУП-у, сектору за ванредне ситуације, да се наложи ванредна контрола свих субјеката који користе гасне уређаје на територији града у стамбеним зградама, како бисмо утврдили ко се од њих понаша у складу са законом, а ко не, да не бисмо долазили у ситуацију да људи страдају зато што неко не поштује закон", рекао је Весић.

Весић је додао да постоје прописи на који начин треба да се рукује гасним уређајима и да постоје стручни људи за то, али да многи често раде ствари "на своју руку" и да тако настају проблеми.

Весић је најавио и да град припрема Уредбу којом ће се забранити да ресторани који се налазе у зградама користе ћумур, роштиљ, плинске боце и рекао да верује да ће она бити усвојена током лета.

 

Пронаћи решење за бару Рева у интересу свих грађана

Весић је изјавио да ће позвати на разговор оне који се баве заштитом животне средине, а који протестују на подручју баре Рева како би пронашли решење које ће бити у интересу свих грађана.

Весић је рекао да разуме забринутост грађана, нарочито оних који се баве заштитом животне средине и подсетио да је на бари Рева Град имао право по урбанизму да сагради постројење за прераду грађевинског материјала.

"Позваћу оне који се заиста баве заштитом животне средине, а не политиканте, да попричамо о том проблему", рекао је Весић.

Према његовим речима, сада се улази у фазу када се почиње са прерадом отпада, што значи да се из постројења ствара посебан продукт који се користи за изградњу путева.

"Тако се ради свуда у свету. Разумем да су људи против да се нешто дешава у њиховом комшилуку, али није довољно да буду само против, већ морају да понуде и нека решења. Уколико немамо места да одлажемо грађевински отпад и не прерађујемо га, тада ћемо имати дивље депоније свуда по граду", указао је Весић.

Додао је да ће на тај разговор бити позвани и представници Завода за јавно здравље и Завода за заштиту природе.

Како је рекао, труди се да решава проблеме када је у питању екологија.

"Нисам ја крив што нико пре мене није хтео да се бави фабрикама за прераду отпадних вода. Сада радимо такву фабрику у Великом селу, почињемо у Остружници, радићемо у Обреновцу, завршили смо пројектовање Батајнице и остаје нам само још једна у Гроцкој", рекао је Весић.

Наводи да се сваке године избацују фекалије у Саву и Дунав запремине 60.000 олимпијских базена.

Говорећи о камерама у возилима јавног превоза, Весић је рекао да од 2013. године у свим аутобусима постоје камере, соло аутобуси имају пет камера, а зглобни седам.

"Те камере покривају сва врата и на тај начин су путници заштићени, а то је укупно 563 аутобуса од 854 колико их имамо у градском превозу", рекао је Весић.

Град је још у фебруару, рекао је Весић, одвојио новац за набавку, која ће бити расписана наредних дана и очекује да ће до јула имати уговор, те да ће за преосталих око 280 старијих аутобуса купити камере и блокаторе, што значи да возач неће моћи да стартује аутобус уколико сва врата нису затворена.

Тако да ће 1. септембра сваки аутобус Градског саобраћајног предузећа имати покривена сва врата камерама, као и блокатор, најавио је Весић.

Када је реч о градским финансијама, Весић је рекао да ће 9. јуна бити урађен ребаланс буџета Града Београда, те да ће буџет износити 143.355.481.970 динара, што ће бити највећи буџет у историји Града и већи него почетком прошле године, пре короне.

"То смо успели јер су повећани приходи, имамо пет милијарди више прихода само од пореза на доходак грађана, што значи да расту плате и да већи број људи ради", рекао је Весић.

Весић је додао да је у односу на почетни буџет ове године за првих шест месеци повећан буџет за 18 одсто, односно за 20 милијарди динара.

Такође повећан је и буџет за капиталне инвестиције, за оно што је најважније за грађане,  паркови, вртићи, изградња водовода и то за 7,8 милијарди и сада износи 27 милијарди, што је повећање за 21 одсто.

"Наш дуг на крају ове године ће износити око 282 милиона евра, а 2013. године дуг Града Београда је износио 1,200 милијарди евра а буџет Града тада је био око 650 милиона евра. То показује како се наш град развија и да имамо новца да решавамо проблем по проблем", нагласио је Весић.

Када је реч о експлозији плинске боце у Чика Љубиној улици Весић је подсетио да је повређено шест грађана, да је једна особа на реанимацији, а да је до експлозије плинске боце дошло због неисправних гасних инсталација.

"Грађани треба да знају да су привредни субјекти дужни да једном у годину дана врше контролу гасних инсталација али преко овлашћених фирми. Нажалост, један део њих то не ради, већ то раде нестручни људи. Данас сам донео одлуку и сутра ћу упутити писмо Министарству унутрашњих послова, Сектору за ванредне ситуације, да се наложи ванредни надзор свих гасних субјеката који користе гасне уређаје на територији града у стамбеним зградама како бисмо утврдили ко се од њих понаша у складу са законом, а ко не и како не бисмо долазили у овакве ситуације да људи страдају", рекао је Весић.

Осим тога, како наводи, Град припрема један пропис којим ће у стамбеним зградама, а ту се мисли на ресторане и оне који се тиме баве, забранити ћумур, роштиљ, такву врсту плинских инсталација.

 

 

Извор: Танјуг/РТС 1