Вести

Весић: У Београду ће бити више возова

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић истакао је, након потписивања Анекса 1 Уговорног споразума за радове на пројектовању и изградњи Депоа Макиш, да ће следеће године радова бити у целом Београду.

"Ове године почећемо да радимо и први део београдског градског воза, што ће са Београдским метроом омогућити да се направи такав систем превоза да његов највећи део, односно око 80 одсто, 2030. године буде шински превоз", рекао је министар Весић.

Како је нагласио, то ће омогућити да се грађани брзо превозе из једног у други крај града и да знају колико ће им времена бити потребно за то.

Према његовим речима, у Београду ће бити више возова, а главни град ће функционисати као права метроплола и добро уређен град.

"Београд је једна од ретких метропола која има овакву подршку државе, јер не само да се метро гради од пара из републичког буџета, него и Беовоз, обилазница око Београда, нови Савски мост и много других пројеката", истакао је министар Весић.

Указао је да је на почетку било много примедби око водоизворишта и навео да се гради седам колектора, што ће омогућити да свака кап отпадних вода буде прерађена и у чистом облику испуштена у Саву што сада није случај.

"Дакле, водило се рачуна о сваком детаљу, од заштите животне средине до повећања мобилности", рекао је министар Весић уз оцену да ће Београд, када метро буде готов, бити уређена метропола и два милиона његових становника моћи ће да се превози без чекања.

 

 

Извор: Танјуг