Вести

Весић: Београђани су заслужили нормализацију живота

Према званичним подацима Градског завода за јавно здравље у Београду је са јучерашњим даном вакцинисано 717.545 лица што износи 51,6 одсто пунолетне популације, рекао је заменик градоначелника Београда Горан Весић.

"Ревакцинисано је 629.922 што је 45,3 одсто пунолетне популације. У популацији старости између 65 и 74 године вакцинисано је 80,51 одсто грађанки и грађана. У Београду је од почетка масовне имунизације дато 1.347.467 доза вакцине, а просечна старост вакцинисаних је 56,4 одсто", објаснио је Весић.

Весић је додао да, када је у питању млађа популација старости од 18 до 40 година, у Београду је проценат вакцинисаних скоро 22 одсто што је најбољи резултат у Србији. У неколико централних београдских општина као што су Врачар, Стари Град и Савски венац овај проценат је близу 40 одсто.

Весић је нагласио да у Београду вируса скоро и да нема.

"Јуче је у Београду била заражена само 21 особа вирусом Ковид 19. То је најмањи број заражених у Београду у последњих годину дана. Учешће броја заражених у Београду у односу на 145 у Србији је 14,48 одсто. Ако се зна да је процентуално учешће становника Београда у становништву Србије преко 25 одсто јасно је да се у нашем граду виде позитивни ефекти вакцинације", изјавио је Весић.

Весић је навео да је ноћас Хитна помоћ имала само две ковид интервенције од чега је једна била интерклинички превоз, што се није догодило годину дана.

"Управо зато ја очекујем да се у Београду већ од 21. јуна дозволе масовна окупљања, концерти, свадбе, конгреси и сви они други догађаји како би се вратили нормалном животу. Надам се да ће се то догодити у читавој Србији, али ако неке средине не буду могле да имају педесет одсто вакцинисаних, Београд, Ниш, Нови Сад, Крагујевац, Сремска Митровица или Ужице немају разлога да чекају неуспешне и да буду кажњени зато што неко у тим општинама није урадио свој посао", рекао је Весић и додао да су се Београђанке и Београђани показали најодговорнијим и заслужују повратак у нормалан живот.

 

Завршен пут Бољевци-Обреновац, градимо канализацију у насељима Миљаковац и Међулужје и водовод у Араповцу

Град Београд је завршио изградњу пута државног пута Бољевци-Обреновац, вредности 151 милион динара и дужине 7,3 километра, изјавио је Весић.

"Гради се обилазница око Београда, ауто-путеви и друге важне саобраћајнице, али се не заборавља ни мање путеве, који не спадају у прву категорију, као што је овај који повезује Сурчин и Обреновац. Овај пут је посебно значајан за ђаке из Сурчина  који похађају обреновачке средње школе", рекао је Весић.

Весић је додао да је град Београд уредио трг у насељу Бољевци, а да се сада уређују тргови у Добановцима и Јакову.

"Завршили смо реконструкцију вртића у центру Сурчина за 300 малишана као и у Бољевцима за око 100 најмлађих, изградили фискултурне сале у Бечмену и Бољевицма, радимо амбуланту у Петровчићу, уредили смо сале у домовима културе у Добановцима, Бољевцима и Јакову, а наредних дана расписује се тендер за изградњу фискултурне сале у Добановцима. На крају, Сурчин брзо добија још једну фабрику за прераду хране", рекао је Весић.

Весић је рекао да је Град Београд расписао тендер за изградњу канализационе мреже у насељу Миљаковац у градској општини Раковица, вредности од око 110 милиона динара.

"Градимо више од пет километара канализације само у првој фази коју сам обећао грађанима прошле године када смо разговарали о проблемима насеља. Поред тога, пре неколико месеци, одређен је извођач који ће да пројектује и изгради нови вртић у овом насељу, један од оних из пројекта града „25 вртића за три године”", рекао је Весић.

Весић је подсетио да је истовремено почела са изградња прве фазе секундарне канализационе мреже у насељу Међулужје у градској општини Младеновац дужине пет километара. 

"Када завршимо ову канализацију она ће бити прикључена на постројење за прераду отпадних вода које ових дана завршавамо и у коме ће се прерађивати отпадне воде како би се у чистом облику враћале у природу. За другу фазу секундарне канализације у Међулужју дужине 2,5 километара тендер расписујемо до краја јуна и радови почињу на јесен", рекао је Весић.

Весић је прецизирао да је укупна вредност свих радова у насељу Међулужје преко 180 милиона динара као и да ће се и у Младеновцу изградити нови вртић, један од оних из пројекта града „25 вртића за три године”.

Весић је рекао да је Град Београд у петак расписао тендер за изградњу Железничке улице у Лазаревцу, да се централни трг у Лазаревцу уређује како би био завршен за Дан општине Лазаревац 28. јуна као и да ће почетком јула бити расписан тендер за изградњу водоводне мреже у насељима Араповац и Миросаљцима у Лазаревцу.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк