Вести

Недимовић: Србија од увозника постаје произвођач, у време ванредног стања

У свим великим трговинским ланцима, али и мањим продавницама, од јуче се налазе прве количине квасца, а наша држава је у време ванредног стања, од земље која увози квасац постала произвођач и извозник ове основне животне намирнице, рекао је министар пољопривреде, Бранислав Недимовић.

Недимовић је рекао да је цео процес покретања производње квасца у фабрици која се налази у Сенти почео у протеклу суботу, а да је производња у Сенти већ кренула у недељу.

"Ми смо почели цео процес у суботу, а већ је у среду на рафовима био. Сва она куповина брашна без квасца неког великог смисла нема осим ако у ''домаћим партизанским условима'' не правите сами квасац", рекао је Недимовић.

Све што смо имали да производимо сами некада, због последица лоших приватизација, сада немамо, указао је Недимовић уз ограду да не жели сада да прича о политици.

Подсетио је да у Сенти постоји погон који производи неке елементе за јапанско тржиште које су сличне квасцу али није се користио за пласман на српско тржиште, није се производио пекарски квасац.

"Ступио сам у контакт по налогу председника одмах у суботу са произвођачима и у недељу је одмах кренула производња. Имали су опрему коју су инасталирали, све смо организовали", рекао је Недимовић и подсетио да је Србија у претходном периоду квасац куповала из увоза, Хрватске и Мађарске.

Сада ће на недељном нивоу да се производи 240 тона квасца, а већ је кренула испорука у 1.000 пекара у врећама од по 10 и 15 килограма.

У продавнице и трговинске ланце су стигле и прве количине мањих паковања квасца "у коцки".

"Од јутрос већ смо стигли до Пирота, Прокупља, Пријепоља, Лесковца...", рекао је Недимовић и истакао да је у овом тренутку забрањен извоз квасца док се не снабде српско тржиште али ће бити довољних количина да се помогне Републици Српској и суседима око нас.

Недимовић се захвалио руководству фабрике квасца у Сенти са којима је недавно разговарао.

Рекао је да у овом моменту недостаје одређена количина меласе и шећерне репе али да ће и та сировина око 10.-15. априла стићи у фабрику и да је то обезбеђено.

Пшенице и брашна имамо довољно, рекао је Недимовић и додао да је са министартвом пољопривреде Републике Српске договорена дистрибуција брашна и уља.

"Јако је важно да људи знају да имамо довољно брашна , шећера, уља, квасца", рекао је Недимовић и указао да је повећана куповина намирници "психолошка компонента Короне" јер се људи боје да ће остати без основних животних намирница иако на пример, пекаре раде сваки дан.

"Ми од увозника у ово време проблема са Короном постајемо произвођачи. Замислите да када минус претварате у плус у доба ванредног стања", истакао је Недимовић и рекао да свих роба на тржишту има довољно.

Недимовић је рекао и да све отворене пијаце раде с тим што су добиле препоруке да тезге буду на одговарајућој удаљености и да се поштују све дате мере.

"За сада то функционише, не могу да знам како ће бити за пет дана, али видим да је у унутрашњости јако добра дисциплина", рекао је Недимовић.

Навео је да се припремају пакети помоћи пензионерима и за остале локалне самоуправе и да ће дисцтрибуција вероватно кренути следеће недеље.

Недимовић је, коментаришући поруке опозиције да треба пензионерима омогућити један сат дневно да шетају, рекао: "Ја не могу просто да верујем да неко може тако нешто да изговори. Замислите кад би изашли сви у једном тренутку..."

Недимовић је рекао и да је јутрос разговарао са директором KЦ у Нишу и да ће се данас ићи са новом испоруком натријум хипохлорита, средства за дезинфекцију које се производи у водоводима у Новом Саду, Сремској Митровици и Шиду.

"Данас ћемо испоручити две тоне концентрата натријум хипохлорита у Ниш, две тоне у Kрагујевац у Kлинички центар. То је за ова два KЦ доста за неколико дана. Сутра идемо да испоручујемо 75-процентни алкохол који смо исто правили у задњих неколико дана у Александровцу у Жупи и он ће кренути у паковањима од две литре", рекао је министар.

Објашњава да ће дистрибуција алкохола ићи у KЦ Ниш, KЦ Kрагујевац, KЦ Србије, "Драгиша Мишовић", KБЦ Земун и KЦ Војводине.

Сутра ујутру из Александровца креће дистрибуција првих 10.000 литара овог алкохола што је на пример за KЦ Ниш довољно за два месеца.

"Kористимо сва наша знања у задњих 20 година да будемо практични. Најлакше је теоретисати, седети поред твитера, фејсбука и само нешто паметовати", рекао је Недимовић и подсетио да су многе фабрике алкохола у приватизацији нестале.

Сада се, у овој ситуацији кризе, каже, види колико је значајна пољопривреда и захвалио се пољопривредницима на њиховом раду у припреми њива за сетву.

Говорећи о Корона вирусу, Недимовић је рекао да нада да ће све мере и већи број тестираних, помоћи и да ако "извршимо контранапад" можемо да се надамо добрим вестма.

Недимовић каже да на уласку у Владу, односно министарства редовно на улазу мере температуру свакоме ко уђе.

Рекао је да је важна самодисциплина како би се заштитило како лично здравље, и здравље најближих.

"Ако будем од тих (оболелих), зна се шта се ради, пријавиш се где треба, идеш где треба, све је врло једноставно, да би моја породица и сви са којима смо у контакту били безбедни. Овде се ради о животима људи и важно је да то сви разумеју", рекао је Недимовић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк