Вести

Михајловић: Одлична сарадња на путу енергетске транзиције

Потпредседница Владе Србије и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са Вадимом Јаковљевим, председником Одбора директора НИС а. д. и руском делегацијом коју су чинили и Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС-а, и Александар Боцан-Харченко, амбасадор Руске Федерације у Србији.
 
Михајловић је овом приликом истакла да се односи Министарства рударства и енергетике у овом мандату са компанијом НИС могу оценити највишом оценом.
 
„Са НИС-ом имамо одличну сарадњу на дневном нивоу. Од тога да смо заједно радили на дефинисању нових законских оквира, до реализације тренутних и планирања будућих пројеката. Србија се ове године окреће енергетској транзицији, доносимо важне одлуке, које се посебно односе на сектор гаса и изградњу нових гасних капацитета. Такође, заинтересовани смо и за пројекте из области обновљивих извора енергије“, поручила је Михајловић.
 
Вадим Јаковљев је захвалио потредседници Михајловић на неупитној подршци и доброј сарадњи, истакавши да је НИС упркос изазовној 2020. години узрокованој корона вирусом профитабилна компанија, која има дефинисану десетогодишњу стратегију развоја.
 
Развој „Петрохемије“ након њене приватизације, у складу са новим технологијама, сарадња на новим пројектима и реализација постојећих, као и питање царина за увоз нафте из трећих земаља и складиштење обавезних резерви нафте биле су неке од тема данашњег састанка.
 
Састанку са делегацијом НИС-а претходио је састанак председнице и потпредседнице Владе Републике Србије Ане Брнабић и Зоране Михајловић са Вадимом Јаковљевим, Кирилом Тјурдењевим и амбасадором Русске Федерације Александром Боцан-Харченком.

 

 
 
 
 
Извор: Танјуг