Вести

Михајловић: Јадарит је развојна шанса за нашу земљу

Потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да је пројекат Јадар велика развојна шанса и могућност раста привреде, али да ће потписивање уговора о експлоатацији зависити од воље грађана.

"Хоћемо да имамо и рудник и прераду и фабрику батерија, али и фабрику електричних возила. Немамо право да будемо неодговорни и да се бавимо политиканством. Ради се о о томе да можемо имати приход од 19 милијарди евра годишње. Претходних месеци слушамо лажи и неистине политичара који желе да обмањују јавност. Исти они који су дали решења за истраживања сада траже уговор државе са Рио Тинтом. Тај уговор не постоји. Он ће бити потписан када грађани одлуче о томе, а не људи који ово користе да уђу на политичку сцену тиме што шире страх и обмањују јавност. Референдум је најдемократскије решење", наглашава Михајловић.

Михајловић је рекла да је потребна стручна расправа, али нема разлога да се јавност обмањује. 

"Треба да знамо са колико ресурса располажемо. Ради се о зеленом рударству, о технологијама које се користе по највишим светским стандардима и можемо да очекујемо нова радна места, јер је то суштина зелене агенде", истиче Михајловић.

Михајловић напомиње да је приоритет здравија животна средина.

"Наша идеја је да све што се ради у рударству и енергетици треба да буде за здравију животну средину. РТБ Бор постаје зелени рудник. Кинеска компанија Зиђин је прошле године отворила четири таква рудника, то су огромна улагања, што значи нове инвестиције и нова радна места", рекла је Михајловић.

Михајловић је, говорећи о реформи ЕПС-а и Србијагаса, навела да је суштина промена да јавна предузећа буду профитабилна и да обезбеде стабилност енергетског сектора. Такође, то је део Поглавља 15 у преговорима са Европском унијом које сада коначно можемо да отворимо. Када је реч о енергетској ефикасности, Михајловић је рекла да се у августу очекују први уговори за замену столарије.

 

У августу први уговори за замену столарије

Михајловић је изјавила да ће бити новца за замену столарије, која за циљ има енергетску ефикасност и то за све заинтересоване грађане, као и да очекује да ће пред почетак грејне сезоне моћи да се види пуно станова који ће имати замењену столарију.

"Први уговори морају да буду у августу. Надам се да ћемо пред почетак грејне сезоне моћи да видимо пуно станова који ће имати замењену столарију", рекла је Михајловић.

Михајловић је рекла да је Министарство расписало јавни позив, а 76 општина и градова су испуниле све услове и имају у буџету новац за енергетску ефикасност.

"Сада локалне самоуправе расписују јавни позив за компаније које ће да раде замену столарије да не бисмо имали велике цене, а затим се расписује јавни позив за грађане да се јаве", рекла је Михајловић.

Прецизира да ће се грађани јављати локалним самоуправама, након чега ће бити оформљене комисије.

 

Сви смо једнаки пред законом, нема заштићених

Михајловић је оценила је да је хапшење члана странке и председника општине Палилула Александра Јовичића потврдило поруку највеће странке у нашој земљи, а то је да нема и не сме бити заштићених.

"Свих ових година, порука Српске напредне странке је била јасна, а то је да нема и не сме да буде заштићених. Није важно да ли сте ви члан било које политичке партије. То није важно, ми смо сви једнаки пред законом", рекла је Михајловић.

Како је рекла, ако смо сви једнаки пред законом, онда сви имамо одговорност и морамо да одговарамо пред законом ако до тога дође.

"То је најчистије што може да се деси у нашој политици", закључила је Михајловић.

 

Нико неће остати без посла, термоелектране се неће гасити

Нико неће остати без посла, нико неће гасити термоелектране, изјавила је Михајловић, говорећи о недавању могућности да се настави градња термоелектране "Колубара Б", наводећи да се мора обратити пажња на сваку нову инвестицију која се буде радила.

Михајловић је рекла да могућност да се настави градња која траје 35 година није дата, јер сматра да мора много више истраживања да се направи, као и анализа да се уради, те да је то разлог због којег је Влада одлучила да се формира савет у којем ће сви расправљати о томе шта то доноси, а шта може да однесе.

"Ми морамо да уђемо у воз зеленог рударства и зелене енергетике зато што трошкови које можемо да имамо уколико се не будемо бавили зеленом енергетиком и зеленим рударством могу бити већи касније", рекла је Михајловић.

На питање ко тражи од Србије да "уђе у воз зеленог рударства и енергетике", Михајловић је рекла да то нико не тражи и пита зашто се мисли да то неко тражи од нас.

Наглашава да је заблуда и манипулација да ће рудари остати без посла и то манипулација, како је рекла, радничким животима и радним местима.

"То апсолутно није тачно, нико није остао без посла када смо делили ЕПС на два предузећа иако су многи причали да ће се то десити. Нико неће остати без посла, ми немамо довољно људи, нама су људи потребни за сваки пројекат који будемо радили, за процес енергетске транзиције, ми без људи који су обучени не можемо, нећемо их ваљда увозити", рекла је Михајловић.

Михајловић не жели да прецизира време када ће бити донета одлука за "Колубару Б".

Одговарајући на тврдње представника синдиката ЕПС-а и Колубаре који кажу да се она залаже за престанак производње струје из угља до 2030. године, а не до 2050. године, што би довело до отпуштања од 16.000 до 30.000 рудара, Михајловић је рекла да не зна одакле је потекла прича о 2030. години.

"Хиљаду пута сам објаснила да то није тачно, никакве термоелектране се неће гасити до 2050. године. Наш задатак је да ЕПС заврши своје постојеће пројекте, да она буде ефикаснија, да буде довољно профитабилна, да гарантује све инвестиције које имамо. Нико неће остати без посла, нико неће гасити термоелектране", наглашава Михајловић.

Рекла је и да наша животна средина мора да буде здравија, али да у исто време ништа не затварамо, уништавамо, већ да учинимо све да и привредни развој иде својим током.

Упитана за јавна предузећа као што су ЕПС и Србијагас, Михајловић је рекла да је припремљено поглавље 15 за преговоре са Европском унијом које је, додаје, доста стајало свих ових година јер се није кренуло у реформисање Србијагаса.

"Суштина је да државна предузећа доносе профит, наравно и енергетску стабилност, довољно струје, довољно гаса, али хајде да тај гас за индустрију буде по нижим ценама него што је данас, али с друге стране, у исто време могу сигурно да буду много ефикаснија, профитабилнија", наводи Михајловић.

На питање зашто је било важно раздвојити Србијагас и Транспорт гас, Михајловић је рекла да је то важно да би се знали трошкови које имају и једно и друго предузеће.

Директор Србијагаса Душан Бајатовић је потписао раздвајање компанија, а Михајловић је рекла да је одуговлачено јер је заинтересованост Бајатовића била да влада целим гасним сектором.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва