Вести

Мали: Влада донела одлуку о новом програму сарадње са ММФ-ом

Влада Србије донела је одлуку о новом програму сарадње са Међународним монетарним фондом (ММФ) који ће поново бити саветодавног карактера, без позајмљивања новца.

Министар финансија Републике Србије Синиша Мали истакао је да је нови аранжман са  Међународним монетарним фондом веома важан за Србију због наставка реформи и кредибилитета.

"Наш циљ је да Република Србија иде напред и да, уз подршку Међународног монетарног фонда, наставимо даље спровођење реформи које смо већ покренули. Сарадња са  Међународним монетарним фондом нам је важна и потребна због кредибилитета и њихова подршка нам веома значи", рекао је Мали.

Мали је истакао да је веома значајно што нови аранжман који склапамо са  Међународним монетарним фондом није финансијског, већ саветодавног типа.

"А, оно што желимо да постигнемо јесте очување постојећих резултата и наставак важних структурних реформи, како би Србија могла да постигне још веће стопе привредног раста", нагласио је Мали.

Аранжман са Међународним монетарним фондом, истиче Мали, предвиђа различите реформске циљеве, који се односе на даљу реформу јавних предузећа, наставак реформе Пореске управе, на зелену агенду и на све оно што треба да допринесе бољем и ефикаснијем функционисању наше економије и побољшању животног стандарда грађана Србије.

Такође, тај аранжман треба да осигура структурне институционалне реформе потребне за већи, зеленији и одрживији привредни раст Србије.

Влада Србије и Међународни монетарни фонд договорили су у априлу 2020. године нови аранжман који неће подразумевати финансијску подршку већ ће бити искључиво саветодавног карактера и трајаће две и по године.

Претходни програм подржан Инструментом за координацију политике (ПЦИ) одобрен је Србији у јулу 2018. године на период од 30 месеци, саветодавног је карактера и није предвиђао коришћење финансијских средстава.

 

 

 

Извор: Танјуг