Вести

Мали: Ускоро споразум о царинској сарадњи са Великом Британијом

Министар финансија Синиша Мали, који је у радној посети Лондону, одржао је низ састанака са представницима владе Велике Британије о економској и трговинској сарадњи са том земљом и том приликом изражена је спремност за што скоријим потписивањем билатералног споразума о царинској сарадњи.

Мали је најпре разговарао са извршним директором Управе за порезе и царину Уједињеног Краљевства Џимом Харом, а саговорници су изразили спремност за наставак конкретних корака у правцу даљег унапређења билатералне економске сарадње две земље, за шта постоји велики потенцијал, саопштило је Министарство финансија.

Мали и Џим Хара изразили су спремност за што скоријим потписивањем билатералног споразума о царинској сарадњи, који ће, уз већ потписани Споразум о партнерству, трговини и сарадњи, допринети снажнијем искоришћењу потенцијала економске сарадње.

Мали се састао и са министром за извоз Грејем Стјуартом, министром железница Крисом Хитон Харисем, извршним директором Министарског департмана за финансирање извоза Уједињеног Краљевства Луисом Тејлором, са којима је разговарао о различитим модалитетима економске сарадње.

Мали је представио добре економске показатеље које Србија остварује упркос условима пандемије, као и пакете подршке привреди и грађанима које је Влада Србије донела како би се ублажиле последице пандемије.

"Република Србија је у првом кварталу ове године остварила реалан раст БДП од 1,7 одсто, а 2020. годину пандемије, завршила је са једним од најбољих резултата у Европи. Такође, Република Србија је у прошлој 2020. години привукла више од 60 одсто страних директних инвестиција на Западном Балкану. Све то чини Србију привлачнијом и за британске инвеститоре", рекао је Мали.

Мали је навео да су тамошњи инвеститори спремни да инвестирају у Србију, те да истичу колико се наша земља променила на боље.

Мали је рекао и да је Република Србија, упркос пандемији, успела да очува привреду и производне капацитете, као и да сачува радна места.

Мали је рекао да је Србија успела да остане економски стабилна, те да је чак било и простора за повећање пензија, плата у јавном сектору и минималне цене рада.

Током разговора су размењена и искуства у процесу вакцинације две земље, а Мали је истакао и да је Србија, уз Велику Британију, један од лидера у Европи, када је реч о вакцинацији.

 

 

 

Извор: Танјуг