Вести

Мали: Србија незаустављиво иде напред

Наша земља је стабилна и остварује боље резултате од очекиваних. Текући трендови у свим привредним секторима показују да имамо разлог за оптимизам у овој години. Посебно радују резултати у првом кварталу, јер је то показатељ да можемо да достигнемо и већу стопу раста од прогнозираних 6 одсто. Наиме, очекивали смо пад од минус 1,3 одсто, а заправо имамо први квартал у плусу од 1,2 одсто. Са тим резултатом, ми смо већ сада на 6,4 или 6,5 одсто раста за ову годину. Уколико ово успемо да остваримо, то значи да ћемо поново бити на врху Европе и то не само у спорту, већ и по питању економије. Министар финансија Синиша Мали, у интервјуу за „СНС Информатор“, такође објашњава и да ће нам овакав раст отворити пут за још већа улагања у инфраструктуру, за инвестиције, за раст животног стандарда. Према његовим речима, чињеницу да српска економија одолева кризи и постиже одличне резултате препознали су и Светска банка и Међународни монетарни фонд који, иако имају конзервативнији приступ, прогнозирају да ће наша економија расти 4,5, односно 5 одсто ове године.

*Колико сте задовољни радом привреде и пуњењем државне касе?

- Последњих неколико година створене су основе за даље убрзање привредног раста, а и удео инвестиција у БДП-у константно расте. Као што сам и раније напомињао, очекујемо да ове године не само одржимо, већ и унапредимо рад привреде. Зато су предвиђена никад већа јавна улагања. Издвајамо рекордних 7,2 одсто БДП-а за капиталне инвестиције. А да би људи разумели, то је начин да обезбедимо једнаке услове за живот на целој територији земље, али и да радимо на подизању животног стандарда, јер се тако отварају врата за велике и домаће и стране инвестиције. Попут ланчане реакције, производ ће свакако бити раст економије, односно могућност за раст и плата и пензија. Уз све то, јавни дуг је стабилан и неће прећи ниво од 60 одсто БДП-а.

*Шта очекујете од 2021. године? Од чега зависи колики ће нам бити БДП на крају године?

- Раст наше економије зависи, пре свега, од наше преданости, али и одговорности. Зато је изузетно важно да се грађани вакцинишу. Не заборавите да смо једна од ретких земаља која је грађанима понудила да бирају између чак четири врсте вакцина против вируса корона. Ако се што брже и у што већем броју вакцинишемо, то је онда сигуран знак да ће се наша економија још више отворити. Али, нисмо усамљено острво, већ зависимо и од региона и од остатка света. И сами знате да и ове године држава помаже и привреду и грађане. Важна је и производња, као и потрошња. Зато сматрамо да новац који грађани добијају може само додатно да допринесе повећању БДП-а. Уосталом, резултати прошле године говоре сами за себе - Србија је имала најмањи пад од свега један одсто, што је био један од најбољих резултата у Европи. Неоспорно је да расту услуге, индустрија, грађевинарство, туризам. Остварујемо боље резултате него прошле године, а то је и показатељ да смо одлично таргетирали мере. То је разлог за оптимизам и веру да ће у другом кварталу ове године, иако је планирано 10 одсто, наша економија расти и више од 11 одсто. Дакле, уз оптимизам и одговорност и према себи и према другима, можемо остварити и већи раст од 6 одсто на крају године.

*Да ли можете да изнесете процену какву бисмо имали економску ситуацију да није било пандемије?

- Србија је 2012. године клизила по ивици банкрота, а захваљујући тешким мерама фискалне консолидације, успели смо да подигнемо економију и да радимо на побољшању животног стандарда грађана. Захваљујући томе, спремни смо ушли у пандемију вируса корона. Веома сам поносан на све што смо учинили и за наше грађане и за привреду. У Србији нисмо имали црне сценарије, односно масовна отпуштања и затварање фабрика. Велики је успех што смо успели да, за свега четири месеца прошле године, изградимо две ковид болнице, да започнемо изградњу треће и да обезбедимо медицински материјал, респираторе, лекове, вакцине. Дакле, Србија одолева и незаустављиво иде напред захваљујући борби на два фронта - економском и здравственом. На време смо препознали изазове и учинили све да спречимо велике последице вируса корона. Ако се сетите да смо у пандемију ушли са високим стопама раста, да смо четири године имали суфицит у буџету, што нам је обезбедило да онда када је неопходно реагујемо и помогнемо по први пут и грађанима и привреди, замислите где бисмо били данас да није било вируса корона. Истовремено, почетком године успели смо и да подигнемо плате у јавном сектору, пензије, као и минималну цену рада. И по томе смо јединствени у свету. Дакле, не смем ни да помислим где бисмо били данас да није било ових околности које су уназадиле целу светску економију. То нас, с друге стране, не спречава да одговорно и оптимистично градимо бољу будућност за грађане ове земље.

*Колико ће масовна вакцинација допринети опоравку српске привреде?

- Као што сам више пута напомињао, уколико се грађани у што већем броју и што брже вакцинишу, наша економија ће се пре отворити. Отвориће се и могућност за живот попут оног који смо имали пре пандемије вируса корона. Ипак, срећан сам јер грађани препознају значај борбе и за здравље и за економију, велики број њих је већ вакцинисан, а ми, као држава, одлучили смо да наградимо оне који су примили макар једну дозу вакцине. Све што дајемо грађанима, на крају се кроз потрошњу враћа у буџет. Када је у питању помоћ од 3.000 динара за вакцинисане, поред здравственог, ово је и подстицај потрошње. Тиме, такође, показујемо да држава цени одговорно понашање и према себи и према другима.

*Колико ће у овој години бити исплаћено новца државне помоћи грађанима?

- Привреда и грађани су уз трећи и два пакета прошле године подржани са више од осам милијарди евра, што чини укупно 17,4 одсто БДПа. Трећи пакет је вредан 266 милијарди динара, што чини 4,5 одсто БДП-а. Поштују се термини исплате, како је и обећано, јер не желимо да дозволимо да се поремети животни стандард грађана ни на који начин. Грађани Србије су увек на првом месту, у фокусу свих активности које спроводимо. До краја године, у сваком месецу исплаћује се део помоћи. Посебно је важна помоћ грађанима 30+30 евра, још 3.000 динара за вакцинисане, 50 евра додатно за пензионере, као и 60 евра додатно за незапослене. Предвиђена је и помоћ грађанима са Косова и Метохије, укључујући и децу, од 100 евра, односно 200 евра за незапослене. Подсећам и да смо прошле године свим пунолетним грађанима исплатили 100 евра помоћи. Ово је показатељ колико је наша држава јака, стабилна и одговорна, да је ту за своје грађане када је најпотребније. Верујем да је ова мера, уз прошлогодишњу, допринела оптимизму који је свима био потребан у овим тешким временима.

*Да ли имате информацију које државе имају сличне мере помоћи грађанима и да ли је Србија лидер и на том пољу?

- Србија је процентуално, у односу на величину територије и број становника, међу водећим државама у свету по питању помоћи и грађанима и привреди. У региону предњачимо по висини помоћи која је обезбеђена. У овим тешким временима имали смо капацитета и да помогнемо комшијама, јер смо слали вакцине и отворили вакцинационе пунктове за њих. Напомињем још једном - Србија није пусто острво, а што пре се цео регион и Европа отворе, то ћемо имати боље економске резултате. Сада је економија условљена здрављем и то је нова реалност коју живимо.

*Како Ви, као стручњак за финансије, коментаришете то што је Драган Ђилас постао милионер тако што је, уз помоћ свог машинског мозга, умео да израчуна 100 минус 20 одсто, па опет минус 20 одсто?

- Тај политичар већ дуже време, док кидише на фотељу у коју би да се убаци милом или силом, објашњава овом народу како је паметан, јер остали немају његов машински мозак и не знају да израчунају проценте. Његове проценте тешко ко може да схвати, али да државни органи чине све да утврде где су и на који начин завршили. Тужна је била земља у којој је владао такав „стручњак“, који је успео да захваљујући машинском мозгу израчуна 100 минус 20 одсто, па опет минус 20 одсто и постане милионер. Тужна, јер је уместо просперитета доживела да њени грађани једва преживљавају, уз затварање фабрика, губљење на десетине радних места. Његов опус је широк, а понекад и непрепричив - сетимо се Пазл града, реплике Теразија, ријалитија у Пионирском граду... С друге стране, та иста Србија га је свргла с власти и запамтила његову заоставштину, чија се последица огледа у украденим милионима на неколико десетина рачуна у више од 17 земаља света – од Маурицијуса, преко Швајцарске до Хонгконга. Ето, толико је тај машински мозак успео да „олакша“ грађане Србије. Из овога је јасно колика је Ђиласова незајажљивост, али и да не мораш бити стручњак за финансије да би разумео обим лоповлука. Грађани се таквих стиде.

*Како видите његове нападе на председника Александра Вучића, на државну политику, буквално на сваки потез, укључујући и набавку вакцина?

- На опозиционој сцени имамо газде предаторе, који на Србију гледају као на плен. Нажалост, поједини се острвљују на сваки резултат који је постигнут и покушавају да унизе нашу земљу на безброј начина - од писања Европској комисији, Светској банци, ММФ-у, до обраћања страним политичарима и обилажења амбасада у потрази за инструкцијама, те хроничним негирањем постигнутих резултата. Готово свакодневно, ти исти нападају и нашег председника Александра Вучића, јер је за њих власт начин да што више украду. Тако је и са Драганом Ђиласом, који је уз слоган „Имамо план“ формирао компанију коју је назвао Странка слободе и правде. Од таквих амбиција, односно „планова“, грађане одмах заболи глава и већина њих помисли - не поновило се! Велики „патриота“ нападао је и набавку вакцина, па је први потрчао да се вакцинише на Београдском сајму. Али, грађани су навикли да Ђилас демантује сам себе и, уместо пропасти, изнова бирају пут напретка, јер су видели да може другачије и боље да се живи и у Србији. Видели су и да држава може да буде партнер и подршка када је најпотребније, што је некада било незамисливо.

*Просечна плата од јануара 600 евра

- Председник Србије Александар Вучић пренео је грађанима најновију прогнозу ММФ-а за Србију, према којој ће раст БДП-а у 2021. години износити шест одсто. „Изузетно сам поносан због најновије прогнозе ММФ-а, који је променио пројекције за Србију. Раније су говорили да ће раст износити пет одсто. ЕК је, такође, променила прогнозу и рекла да ће бити 5,3 одсто, а сада је и ММФ променио на шест одсто“, рекао је председник Вучић. Истакао да је ММФ дошао на оно што је и Србија говорила, да ће раст БДП-а наше земље ове године износити шест одсто, а да је он говорио да може да расте и до седам одсто. Према његовим речима, Србија је у 2020. имала минус од 0,9 одсто, по чему је, уз Литванију, била најбоља у Европи. Сада је ММФ променио процену и за 2022. годину са 3,8 на 4,5 одсто. „Овакав раст БДП-а значи да ће просечна плата у Србији већ од 1. јануара бити већа од 600 евра, а у Београду више од 770 или 780 евра, као и да ће ова година бити завршена са БДП-ом већим од 50 милијарди евра“, подвукао је председник Вучић.

 

 

 

Извор: СНС Информатор