Вести

Мали: Радови на пројекту метроа и пре рокова

Потпредседник Владе и министар финансија Синиша Мали присуствовао је потписивању Анекса Уговорног споразума за радове на пројектовању и изградњи Депоа Макиш који су потписали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић, директор ЈКП "Београдски метро" Андреја Младеновић, в.д. секретара за јавни превоз града Београда Радован Кремић и представник компаније "Power China" Јанг Фан.

Након презентације o даљим корацима и плановима у изградњи Београдског метроа, министри Мали и Весић обишли су радове на посипању терена на Макишком пољу, чији се завршетак очекује током летњих месеци, а где ће бити изграђен Депо.

"Овде су радови почели крајем 2021. године. Много тога смо урадили на овој локацији од 72 хектара и припремни радови се приводе крају много пре рока, будући да је рок био децембар ове године. Већ је готово 96 одсто насипања песка. Насуто је више од милион кубика песка и почело се са насипањем дробљеног камена. Данашњим анексом уговора покрећу се активности на пројекту Депоа који ће бити изграђен на овој локацији", рекао је министар Мали приликом обиласка радова.

Министар Мали истакао је да ће прва линија метроа имати 21 станицу дужине 21 километар, док ће друга имати 24 станице, а дужина износи 24 километра.

"Већ наредне године очекујемо почетак великих радова на целој траси прве линије метроа, када су станице у питању", поручио је министар Мали и најавио куповину две машине које ће започети ископавања на првој линији, једна са Макишког поља, друга из Миријева.

Министар Мали поручио је да радови теку по плану те да ће до 2028. године, најкасније до 2029. године прва линија бити завршена. Како је истакао, увелико се ради на пројектовању друге линије метроа, што би значило да се наредне године може кренути и са радовима на тој линији.

"Направићемо и један велики булевар кроз само Макишко поље. Полако али сигурно, ова локација постаје једно од највећих градилишта у овом делу Европе, осим локације где градимо "EXPO 2027" и нови Национални стадион. То су две тачке које се потпуно мењају, које доприносе расту нашег БДП-а и мењају изглед Србије и Београда", рекао је министар Мали.

Министар Мали захвалио се кинеским партнерима из компаније "Power China" и свим осталим странама укљученим у пројекат, на преданом раду да све иде по плану, па чак и пре рокова.

"Ово је сан који су генерације Београђана сањале, сан који ћемо ми досањати заједно и заједно га остварити. Много сам поносан на то, а моје обећање је да ћемо сваког месеца долазити овде на локацију да пратимо радове, тако да грађани Београда и Србије виде шта се дешава и како се ствари брзо мењају", поручио је министар Мали.

Министар Мали истакао је да је поносан на чињеницу да је Србија сачувала макроекономску стабилност те да је у фебруару стопа раста БДП-а износила 5,9 одсто, чему, како је рекао, доприносе овакви кораци и пројекти.

 

Србија под великим притисцима, Вучић писао Макрону, Шолцу

Министар Мали рекао је да је питање пријема такозваног Косова у Савет Европе прва битка са којом се Србија суочава, и да је тим поводом председник Александар Вучић послао писма лидерима у Европи, немачком канцелару Олафу Шолцу и председнику Француске Емануелу Макрону.

Министар Мали додао је да после тога следи борба у Генералној скупштини Уједињених нација око Сребренице.

Министар Мали одговарајући на питања новинара о притисцима којима је Србија изложена рекао је да је притисак велики и да никада није видео већу забринутост код председника Србије Александра Вучића него последњих дана управо због притисака којима је земља изложена. 

"Велики је притисак када је ситуација у региону у питању, односно Република Српска и  Босна и Херцеговина, када је на крају крајева борба за права Срба на Косову и Метохији у питању. То су огромни притисци. Ја бих рекао никада већи", рекао је министар Мали.

Додао је да се глобална ситуација и глобални свет мењају, да нас очекују избори за Европски парламент, затим избори у Великој Британији на јесен а у новембру и избори за председника у Америци. 

"Све се мења, а никада већи притисак на Србију није био да се неке ствари ураде пре њих и да се неки компромиси направе, а интересантно увек на штету Србије и њених грађана. Једини који може да издржи то и да се избори да Србија остане и независна и самостална и суверена држава је управо Александар Вучић", оценио је министар Мали.

Додао је да Вучић има пуну подршку од својих сарадника а очигледно и од већине грађана Србије.

 

Депо метроа у коме се паркирају композиције не може бити у центру града

Колико Драган Ђилас зна о метроу показује његова изјава да се метро не гради тамо где не живе људи, изјавио је министар Мали и запитао у ком граду је депо метроа у коме се паркирају композиције подземне железнице у центру града.

"Локација овде у Макишком пољу где се гради депо Београдског метроа се простире на чак 72 хектара. Нека ми само неко каже где постоји депо у центру града на 72 хектара где се паркирају композиције метроа. Дакле, то је та површност, то незнање", рекао је министар Мали на питање новинара да прокоментарише Ђиласову изјаву да се метро не гради тамо где не живе људи.

Истакао је да у животу Драгана Ђиласа и у његовој политици грађани Београда или Србије никада нису били приоритет.

"Да је умео, да је знао да направи било шта у Београду, не би оставио милијарду и 200 милиона евра дуга 2012. године. Не би, на крају крајева, бар из пристојности, себи ставио 619 милиона евра у џеп док је Србија од 2008. до 2012. године изгубила пола милиона радних места", рекао је министар Мали.

Истакао је да ће се наставити са градњом метроа, да радови теку испред плана и да је њихово финансирање обезбеђено.

"Видели сте и како данас изгледа Београд на води, где смо од најружнијег дела града направили највеће градилиште и један од најлепших делова Београда, на понос свим грађанима Србије. Тако ћемо да урадимо и са метроом и са ЕXПО-ом и целим пројектом Србија 2027", нагласио је министар Мали.

 

 

Извор: Танјуг