Вести

Лончар: KБЦ Звездара и Земун потпуно се враћају у ковид систем

Број заражених вирусом корона је велики, те се због тога клиничко-болнички центри Звездара и Земун потпуно враћају у ковид систем, изјавио је министар здравља, Златибор Лончар.

Лончар је, на данашњем састанку са директорима ковид болница, навео да ће за викенд комплетна Земунска болница бити претворена у ковид болницу, као и да ће ту бити пријемно-тријажна служба која ће имати инфектолога.

"Целу Земунску болницу претварамо у инфективну клинику", навео је Лончар.

Лончар је рекао и да се за викенд празни и Институт за ортопедско-хируршке болести "Бањица" како би од следеће недеље била на располагању за пријем ковид пацијената.

Лончар је навео и да су капацитети KБЦ "Др Драгиша Мишовић" попуњени 90 одсто, а на Инфективној клиници KЦС 95 одсто, те да ће данас пацијенте којима је потребно болничко лечење примати KБЦ "Звездара" и "Бежанијска коса".

Уколико буде потребе, како је рекао, болнице у Смедереву, Смедеревској Паланци, Пожаревцу и Аранђеловцу биће болнице за смештај ковид позитивних пацијената.

Хитне пацијенте и пацијенте са малигним обољењима примиће KЦС и ВМА, додао је Лончар.

Kако је рекао, Општа болница у Панчеву неће бити у ковид систему и тамо ће бити пребачени пацијенти из KБЦ Звездара и Земун.

Министар је нагласио да је дао налог свим директорима болница у којима су смештени ковид пацијенти да транспарентно обавештавају јавност о броју лежећих пацијената, пацијената на респираторима, колико је било смртних случајева.

"Добили су налог Ниш, Kрагујевац, Нови Сад и други да између 12 и 13 сати изађу у сусрет медијима и саопште им све податке који их занимају. Немамо времена да се бавимо дезинформацијама", закључио је Лончар.

 

Ситуација у Новом Пазару под контролом

Ситуација у Новом Пазару је под апсолутном контролом, изјавио је Лончар и додао да су у болници у том граду тимови здравствених радника из Kрагујевца, Београда, Kраљева, Јагодине, Ћуприје.

Лончар је нагласио да су тимови упућени у Нови Пазар како би помогли својим колегама у борби против вируса корона, јер је Општа болница у том граду потпуно претворена у ковид болницу.

"У Новом Пазару је много боље него што је било. Надам се да ће се смањити број пацијената и да ћемо имати боље резултате", рекао је Лончар.

Министар је нагласио да је држава урадила све што је до ње - обезбедила довољно лекара и сестара, комплетну опрему.

Лончар је указао и да Општа болница и Дом здравља који се налазе у истом дворишту имају више до 1.200 запослених лекара и медицинских сестара.

"Више од 130 лекара и сестара смо запослили само од маја ове године у Новом Пазару", рекао је Лончар.

 

Стимулације за све у ковид систему

Лончар је наложио свим директорима болница у Србији да му до сутра доставе податке о томе да ли су исплаћене стимулације свим здравственим радницима који раде у ковид систему.

Лончар је, након састанка са директорима ковид болница, рекао да су му се лекари и медицинске сестре пожалили да им стимулације нису исплаћене и нагласио да им оне морају бити исплаћене за цео претходни период од када је почела епидемија вируса корона, јер је то обећано.

"До сутра ујутру све болнице које су у ковид систему и које имају раднике у ковид систему морају да ми доставе да ли су им исплаћене стимулације за претходни период. Извињавам се људима којима нису исплаћене стимулације, сутра ћемо то исправити", рекао је министар.

 

 

Извор: Танјуг