Вести

Брнабић: Од 1. септембра вештачка интелигенција део наставног програма

Од 1. септембра ове године вештачка интелигенција постаје део наставног програма у основном образовању, изјавила је Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић на онлајн представљању Студије о процени политика дигиталне приступачности у Србији.

Брнабић је рекла да се деца већ од првог разреда основне школе упознају са алгоритамским размишљањем, а програмирање, подсетила је, од 2017. године постало обавезан предмет од петог разреда основне школе.

"Од 2017. године почели смо са увођењем дигиталних уџбеника и дигиталних учионица и план је да у потпуности дигитализујемо све наше школе и образовни систем до краја 2022. године", поручила је Брнабић.

Брнабић је додала да је преквалификација у области информационих технологија одличан пример да се води рачуна о дигиталној писмености свих узраста, наводећи да је до сада ту обуку завршило више од 2.000 кандидата и са тим процесом се наставља.

"Што се тиче дигиталне повезаности, наш циљ је да обезбедимо широкопојасну мрежу за 99 одсто домаћинстава у Србији до 2025. године", поручила је Брнабић.

Према њеним речима, Србија је у претходних пет година доживела невероватан успех на пољу дигиталне трансформације владе.

"Ми смо се окренули па скоро у потпуности ка електронској управи као најбољем начину да грађанима и привреди обезбедимо ефикасну, транспранетну, респонзивну јавну управу. Не чини ми се претерано када кажем да је сваки појединац у Србији у последњих пет година схватио важност дигитализације", рекла је Брнабић.

Посебна предност дигитализације се видела у ситуацији са пандемијом корона вируса, и када је реч о јавној управи, али и образовању и привреди.

Брнабић је навела да је дигитализација неопходна да се пружају боље јавне услуге, да држава буде на располагању грађанима 24 сата, као и за квалитетније образовање и конкурентнију привреду.

"Студија коју данас представљамо има за циљ да се утврди тренутно стање дигиталне приступачности у Србији и да трасира пут за даље. Ми желимо да успоставимо још инклузивније дигитално друштво и желимо да превазиђемо дигитални јаз који је све већи проблем у читавом свету", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да у Србији дневно око 10.000 грађана постају Е-грађани на порталу управе, а да је за то једним великим делом заслужен систем имунизације.

"Фокус ка дигитализацији огледа се у великим инвестицијама као што су увођење широкопојасне мреже у свим насељима, изградња дата центара, технолошких паркова, побољшање приступачности за све категорије друштва", рекла је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг