Вести

Брнабић: Инфраструктура важан предуслов за регионални развој

Регионални развој у Србији неће бити могућ без улагања у саобраћајну инфраструктуру, дигитализације јавне управе и школа, равномерног довођења фабрика и отварања радних места, на чему садашња влада интензивно ради, изјавила је Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

На учешћу у дијалогу са члановима Националног конвента о Европској унији на тему "Пољопривреда и регионални развој", Брнабић је рекла да се о регионалном развоју у Србији није могло говорити докле год је у нашој земљи био само један ауто-пут, Коридор 10.

"Када се прича о томе да је Србија земља са највећим регионалним разликама, а моје питање је онда, како и да не будемо када смо до недавно били земља са једним ауто-путем и то не од границе са Хрватском или Мађарском до границе са Северном Македонијом или Бугарском, већ само до Ниша", рекла је Брнабић.

Истиче да управо предуслов регионалног развоја изградња ауто-путева и брзих саобраћајница, а које се тренутно у Србији граде, међу којима су, наводи Брнабић, Моравски коридор, ауто-пут од Прељине до Пожеге и многи други.

Упитала је како да инвеститори дођу до Ваљева, Лознице, Неготина, Куршумлије, Прибоја и Пријепоља, уколико у Србији немамо добро развијену мрежу путева.

"Изградња путева смањиће регионалне разлике, а до 2025. године Србија ће бити премрежена путевима", рекла је Брнабић и наводи да изградња инфраструктуре отвара врата и за долазак инвеститора и нових радних места, што задржва грађане да остану у својим местима.

Додаје да ће се уз раст БДП-а подједнако радити и на изградњи локалних путева и саобраћајница.

Други услов за регионални развој јесте равномерно отварање фабрика и радних места.

Брнабић наглашава да је сада приоритет Владе Србије отварање квалитетнијих и боље плаћених радних места и додаје да је у последње време све више таквих фабрика у нашој земљи.

Подсећа да је 2015. године отворен први Научно-технолошки парк у Србији и да из године у годину расте број таквих паркова и стартап центара што, истиче, Србију чини добром локацијом за инвестирање у знање, иновације, истраживање и развој, високе технологије.

Поред Београда, Ниша и Новог Сада, наглашава да се такви центри развијају и у Чачку и Крагујевцу.

Трећи услов за регионални развој јесте, наводи Брнабић, постављање широкопојасне интеренет мреже и дигитализација у школама.

"Значајни део Србије има или јако слаб интернет или уопште нема интернет", рекла је Брнабић и зато је, додаје, један од главних приоритета ове владе изградња дигиталних путева.

"Морамо да омогућимо људима да имају интертнет, јер је то људско право 21. века, али и предуслов да доводимо софистициране инвеститоре и да покажемо младима да имају прилику и услове да остану у својим срединама", рекла је Брнабић.

Подједнако је, наглашава, важно дигитализовати школе, а тај процес ће, додаје, бити завршен 2022. године.

Истиче да ће од 1. септембра у Србији бити уведен јединствени информациони систем просвете који ће пратити колико ђака завршава основну школу, да ли уписују средње стручне школе или гимназије, колико њих наставља високо школство, али и како тече процес њиховог запошљавања.

Још једна од услова за регионални развој, каже Брнабић, јесте дигитализација јавне управе, која је, подсећа, већ увелико у току и која постаје сервис грађанима.

За регионални развој, додаје, битно је и равномерно улагање у здравство и додаје да поред изградње и реконструкције четири клиничка центра, држава ће, уз помоћ Европске уније, обновити и домове здравља, опште болнице и амбуланте широм Србије.

 

 

 

Извор: Танјуг