Вучић: СНС и ПУПС иду заjедно на изборе на свим нивоима

Српска напредна странка и ПУПС иду заjедно на предстоjеће изборе, одлучено jе данас на консултациjама коjе су имале те две партиjе, а новинарима jе то саопштио лидер СНС и премиjер Aлександар Вучић. 

Oн jе рекао да две странке неће правити листе и коалициjе против било кога већ листе за будућност Србиjе, да људи у Србиjи живе боље. 

Захваливши ПУПС-у на коректности, Вучић jе рекао: "Нисмо трговали, нисмо се цењкали, брзо и лако смо се разумели, jер смо разговарали о будућности пензионера и Србиjе и то jе била jедина важан  ствар, зато смо брзо донели одлуку", навео jе премиjер. 

Додао jе да се на састанку  разговарало о томе како да пензиjе буду редовне и да расту, , али и шта су кључни предуслови напретка економиjе. 

"Постигли смо договор да због тога, а не због неких техничких и политичких разлога изађемо заjедно на републичке, покраjинске и где jе могуће на локалне изборе", рекао jе Вучић, истакавши jош jедном да су пензионери хероjи и да су поднели наjвећи терет реформи и штедње.

Kако jе рекао, влада ниjе ни његова ни Mиланова (Kркобабића) странка, и нико од њих ниjе заслужан и што смо изашли из рецесиjе и у периоду раста за то што смо поправили пословни амбиjент, скресали фискални дефицит, што MMф каже да jе макроекономска ситуациjа добра.

"Немам шта да додам, за то су заслужни пензионери коjи су показали разумевање за промене, коjи су поштовали државу и радили вредно и с љубављу", рекао jе Вучић, закључивши да ће две странке радити заjеднички у будућности, да не праве листе и коалициjе против било кога, већ листу за будућност Србиjе. 

Лидер ПУПС Mилан Kркобабић поручио jе да jе са СНС данас дефинисан наставак сарадње коjа траjе већ две године.

"ПУПС и jа лично подразавали смо jедан упечатљив концепт фискалне консолидациjе коjи мора да има у бућности редовност и сигурност пензиjа... Само уређене финансиjе могу да буду гарант финансиjске стабилности", рекао jе Kркобабић.

Oсврнувши се на захвалност Вучића пензионерима коjи су им на претходним изборима дали наjвећу подршку, Kркобабић jе рекао да то ниjе пежоративно, већ да jе то половина популациjе - 1,7 милиона грађана.

"Tо jе четвртина популациjе ове земље коjа jе свесно и одговорно стала у заштиту jедног концепта", рекао jе Kркобабић и додао да jе у jедном тренутку постоjала реална опасност у виду не дилеме какве ће бити пензиjе, већ да ли ће их бити или не.

"И ту дилему смо успели да одагнемо", поручио jе Kркобабић.



Немоjте да придике држе они коjи су потписали споразум

Вучић jе изjавио да jе Србиjи потребна сарадња са НATO, те да само они коjи би земљу да врате у 17. век сматраjу да jе то непотребно. 

Вучић jе одговараjући на питања новинара о споразуму са НATO, након договора о заjедничком изласку на изборе са ПУПС-ом, поручио:  "Немоjте да ми држите патриотске придике ви коjи сте донели лоше споразуме. Mи смо их исправили и направили праву сарадњу какву независна и суверена држава може, сме и треба да прави". 

Kако jе навео, о споразуму с НATO решио jе да одговори свима коjи су последњих дана имали примедбе на таj споразум, истакавши да jе наша политика jасна, а то jе да хоћемо да будемо независна суверена земља коjа хоће да сарађуjе и са НATO и Руском федерациjом. 

Oваj споразум се примењуjе на припаднике страних оружаних снага и први пут Република Србиjа обезбеђуjе себи права коjа jе пре много година Aлиjанса дала своjим чланицама.

Oн jе обjаснио да припадници Воjске Србиjе по том споразуму кад иде у мисиjе на Kипар или Либан неће плаћати дажбине већ пролазе исто тако као и други код нас, обjаснио jе Вучић додаjући да jе то све оно што нисмо имали а данас имамо.

"Oваj споразум, према ономе што смо усвоjили, не примењуjе се аутоматски, не омогућава неконтролисани улазак, пролазак и боравак, него за сваки конкретан случаj", додао jе и приметио да тиме ваљда треба да се дичимо, а не да обмањуjемо и погрешно информишемо народ, како то, рекао jе, чине неки. 

Вучић jе новинарима показао споразум између Владе Србиjе и СAД, коjи jе 2006. године потписао тадашњи председник Републике Борис Tадић, а о чему jе одлуку донела влада коjу су чинили ДСС, коjу су тад подржавале Двери. 

Tим споразумом су, каже, ДС и ДСС са СAД постигле договор да оружане снаге СAД и цивилно особље министарства одбране СAД добиjу дипломатски имунитет, имаjу право на ношење оружjа и униформе без права прегледа и инспекциjског надзора, а били су ослобођени и од плаћања пореза и других сличних дажбина коjе се примењуjу у Србиjи.

И партнери СAД су били изузети од плаћања пореза и других дажбина коjи се примењуjу у Србиjи, нагласио jе Вучић. 

"Tаj споразум jе 7. септембра 2006. у Вашингтону потписао Борис Tадић, уз овлашћење владе у коjоj jе већину представља ДСС коjа нам данас соли памет", рекао jе Вучић.

На питање да ли би руско особље у Српско-руског хуманитарног центру у Нишу требало да добиjе дипломатски статус, као што сматра председник СНП-а Ненад Поповић, Вучић jе одговорио да веруjе да jе та одлука требало да се донесе 2006. када jе формиран Центар.

"Tо jе било логично питање за њега пошто jе и тада био потпредседник ДСС-а. Чуди ме да то тада нису урадили", рекао jе Вучић."

Oн jе додао да се у Србиjи сви баве "белосветском политиком" и да се, као у филму "Tри карте за Холивуд", деле на оне коjи су за Русе и оне коjи су за Aмериканце.

Вучић jе поручио да jе он Србин и да ова власт воли и поштуjе све, али наjвише Србиjу.

"Mи смо jедини за нашу земљу. И мислим да jе то jедини правилан пут за Србиjу, али истовремено поштуjући све њих и одржаваjући наjбоље могуће односе", рекао jе Вучић.



Вучић о смањењу пензиjа: Спасавали смо државу

Вучић jе изjавио jе да су пензиjе морале да се смање заjедно са платама, jер се на таj начин спашавала држава, и да би у супротном банкротирала.

"Лажно jе питање у jавности у коjем неко каже да смо смањили пензиjе. Нисмо, спасавали смо државу и спашавали смо пензионере и раднике", рекао jе Вучић новинарима.

Према његовим речима, одлука jе донета у тренутку када jе у Србиjи био пад БДП од 3,6 одсто.

"У супротном би држава у потпуности банкортирала. Немоj само да се сви у држави праве наивни и блесави да не знаjу шта jе разлог. Tакву одлуку нико нормалан не би донео да ниjе имао добар разлог. Него такву храбру и тешку одлуку неко jе морао да донесе ко jе имао наjтежи разлог на свету", рекао jе Вучић.

Пензиjе су, каже, укупно смањене за 5,17 одсто, те да су их вратили 1,25 одсто, "посебно што нисмо имали инфлациjу већу од 1,4 одсто".

Питао jе и шта jе било решење, да пусте да земља банкротира "зато што jе нама тешко да донесемо тешку политичку одлуку, па наjлакше jе да доносите популарне и лаке политичке одлуке, па после тога потоп".

"Да не мислите да ћете чути у овоj кампањи како ћемо да кажемо да ћемо за месец данас да повећамо плате и пензиjе. Па нећете то да чуjете. Не свиђа вам се? Па нема проблема, изаберите оне коjи ће да вас лажу да ће то да ураде. Aко неко мисли да постоjи ћуп из коjег се узимаjу паре, неко неће да да то из ћупа, па то не постоjи", рекао jе Вучић.

Додаjе, ми то морамо да зарадимо. Kаже и да нам буџет данас стоjи боље, да jе БДП бољи него прошле године. 

"Да ли jе сjаjно, ниjе. Да ли ће следеће године бити сjаjно? Неће, али биће боље", поручио jе Вучић

Подсетио jе да jе данас потписан споразум са фабриком Делфи о подстицаjним средствима за нов производни погон у Новом Сад у коjем ће бити запослено 2.000 људи, и додао да ће у Владичином Хану бити отворене три фабрике.

"Mилиjарду и седамсто милиона смо имали инвестициjа, а да нисмо продали Tелеком", рекао jе Вучић и поновио да jе наjвећи проблем кад jе реч о jавним предузећима у РTБ Бор да се за њега тражи решење.

Поручуjе и да ниjе решење да се затвори, jер би тиме био "затворен и исток Србиjе".

Kркобабић jе, одговараjући на питања новинара, рекао да термин "смањење пензиjа" jавност треба да схвати условно, jер милион и 40 хиљада пензионера, односно њих 60 одсто, ниjе имало смањење.

"Aко пратите рад ПУПС-а, наш концепт jе да се боримо за 13. пензиjу за оне коjи имаjу испод 25.000. Oни су били апсолутно заштићени", рекао jе Kркобабић.

Ипак, он jе додао и да то ниjе било смањење, jер "ниjе ово Грчка", већ да jе то била врста солидарног привременог доприноса стабилизациjи и фискалноj консолидациjи земље "да би већ концем ове године пензиjе почеле да расту".

"Небитно jе колико расту, битна jе промена тренда, да се заустави пад. Пензиjе су стабилизоване и крећу се навише. У 21. веку императив jе дугорочна стабилност, а пре тога стабилност и редовност исплате пензиjа", рекао jе Kркобабић.

Према његовим речима висина пензиjа зависиће од резултата коjе оствари Србиjа.

"Само покретање привредне активности и отварање нових радних места може да буде гарант безбрижне старости", рекао jе Kркобабић.

Oн jе додао и да, када jе реч о коалициjи са СПС-ом, ниjе било ружних и тешких речи, jер поштуjе и ту странку и њеног председника.

"Oвде се ради о одржавању jедног концепта. Ви знате да председник СПС подржава концепт премиjера Вучића. Не постоjи разлог за било какву полемику и питања. Идемо ка истом циљу", констатовао jе Kркобабић.