Вести

Вучић: Држимо ствари под контролом, одлуке доноси струка, не политика

Председник Србије, Александар Вучић, изјавио је да се све одлуке усмерене на борбу против Корона вируса доносе на основу ставова најстручнијих људи, а не политичара.

Вучић је, после састанка државног врха, Владе и свих надлежних људи у систему, рекао да је у овом тренутку за 12 лица у Србији потврђено да су заражени.

„Све што смо рекли на првој конференцији за новинаре указујући на неопходност озбиљног и одговорног приступа, али и позив грађанима да не паниче и не показују страх показало се у потпуности оправданим“, рекао је Вучић.

Како је Вучић рекао, било је разговора о томе шта је урађено и шта ће се радити даље.

„Слушали смо пре свега струку, нису одлуке доносили политичари, већ најстручнији људи у нашој земљи. Нисам лекар, нити је Ана Брнабић, па да би могли бити паментнији од људи који су спасли животе људи. Схватили смо да је добро да се позовемо на струку и најбоље лекаре у нашој земљи“, рекао је Вучић.

Србија на добар начин држи ствари у вези са Корона вирусом под контролом, изјавио је Вучић.

Вучић је прецизирао да је, захваљујући уведеним мерама, од 21. јануара до 10. марта, надзором обухваћено око 71.000 путника.

Од тога је, како је Вучић рекао, у потпуности прегледаних 2.234 превозних средстава, не рачунајући аутомобиле, а од тога 1.925 авиона.

Донето је 204 решења, а под здравствени надзор стављено је 265 путника.

Јуче је решењима стављено под надзор кућне изолације 29 путника на нишком аеродрому.

"На 10 граничних прелаза, три аеродрома и седам копнених сада је ангажовано 62 инпектора и уведена је приправност за мање граничне прелазе са БиХ. Са Батроваца је јуче враћено укупно 26 путника", рекао је Вучић.

То је, истакао је Вучић, пример колико ревносно, озбиљно државне службе раде свој посао.

"То је један од разлога зашто успевамо да ову епидемију, епидемијску кризу држимо да не експлодира експоненцијално, као што је случај у земљама неуопоредиво богатијим и снажнијим у смислу здравствене заштите", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио свим нашим лекарима и медицинском особљу због преданог рада и што нису тражили одморе и боловања већ су хтели да помогну свом становништву.

"Нису тражили изговоре, већ су се ухватили у коштац са проблемом и колико су храбри", нагласио је Вучић.

Kако је Вучић рекао, тренутно је највећи проблем како заштитити рад здравствених радника.

Вучић је истакао је да ће они добијати посебне стимулације и награде за свој рад.

Вучић је рекао да је велики проблем тренутно за државу што се много краде сапуна и тоалет папира по јавним установама и замолио људе да то не раде, с обзиром да држава не може да убаци у установе по 1.500 сапуна дневно.

Вучић је нагласио да није истина да нема довољно сапуна у школама у Србији, пошто се 12 пута дневно допуњавају залихе.

Вучић истиче да не разуме када неко уђе у апотеку и купи 100 асепсола и запитао - шта је смисао свега тога.

Вучић је рекао да је особа која се налази у тешком стању због коронавируса мушкарац из Kикинде, који болује и од других болести, а који је боравио код сина у Милану.

Вучић је рекао да је тај човек примљен у болницу због других болести, дијабетеса и бубрежних болести, те да је тек касније установљено присуство коронавируса, будући да тај човек није лекарима рекао да је боравио у Милану.

"Целу болницу смо довели у питање", рекао је Вучић и зато апелује на грађане да медицинским радницима кажу да ли су били у подручјима који су жариште коронавируса.

Вучић је рекао да је ситуација посебно опасна код старијих људи који имају друге симптоме болести, односно за кардиоваскуларне болеснике, људе са високим крвним притиском, дијабетичаре и малигне болеснике.

"Ако сте били у Милану или на северу Италије, реците, да бисмо вас сачували", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Србија има довољно аспиратора, а да од сутра стижу нове количине скафандера, чизама и специјалних епидемиолошких маски.

Респиратори су, рекао је Вучић, кључни.

"Обезбедили смо респиратора сасвим довољно. Имамо их више него довољно и у случају драстичног повећања оболелих", поручио је Вучић.

Вучић је објаснио да је то машина којом помажемо и боримо се да излечимо заражене, као што је урађено у случају првог пацијента у Суботици за кога каже да није одмах рекао да је био на северу Италије.

У случају Ниша, питање је било да ли постоји локална трансмисија путника из италијанског дела Швајцарске, Лугана, тако да се кренуло у идентификовање локала ради дезинфекције.

"Све што је потребно предузмимо", рекао је Вучић и позвао грађане да кажу ако су били или имали контак са неким са севера Италије.

Вучић је рекао да се једно лице пријавило најпре приватном лекару на упалу грла, а тек је у Земунској болници установљен коронавирус код тог пацијента и почело је његово лечење.

Вучић је навео да се испитују сви контакти заражених и њихово кретање у претходном периоду.

Kритиковао је поједине нападе на стручњаке и измишљају шта су рекли и навео лекаре рекли да не треба да се паничи.

Вучић је рекао да су у Србији много више умирали људи од сезонског грипа него што имамо заражених коронавирусом.

"Нећу да дозволим нападе на стручне људе", поручио је Вучић.

Од пресудног значаја за борбу против коронавируса у Србији је подршка људи, а не паника, оценио је Вучић.

Поводом злурадих коментара да се "у Италији ради боље", Вучић је рекао да Србија има "сто пута боље резултате" него што су у тим земљама о којима причају критичари који, како је рекао, шире панику.

"Овде одлуке не доносе политичари, не доносим их ја, ни Ана Брнабић, одлуке доносе ови одговорни људи, лекари. Прича се о затварању школа, али стручњаци кажу да нема потребе за тим, чак ни на факултетима, јер нису проблем простори где се окупља до 100 људи", навео је Вучић.

Вучић је пренео да је донета одлука, на основу захтева лекара, да се забране јавни скупови у затвореним просторима.

„Ми из СНС и наши коалициони партнери донели смо из психолошких разлога одлуку да померимо све скупове на отвореном или затвореном“, објаснио је Вучић.

Вучић је рекао да ће се све кошаркашке, рукометне и одбојкашке утакмице играти без публике, а фудбалске могу са публиком, али је, како је додао, став лекара да они који одлазе на утакмице перу руке.

„Они који хоће да протестују слободно нека протестују, само перите руке“, рекао је Вучић и поновио да су затворени скупови забрањени и да се Србија одлучила за најрестриктивнију границу од до 100 људи.

Према речима Вучића на данашњој седници владе биће усвојена одлука о забрани скупова на затвореном на којима има више од 100 људи.

Вучић је пренео и да је у разговорима Светска здравствена организација рекла да је Србија добра у начину руковођења кризом, и рекао да нам стиже већа количина рукавица, маски и друге једнократне медицинске опреме.

Рекао је да у овом тренутку можемо да имамо више стотина слободних респиратора, додајући да је тренутно само једно лице на респиратору.

„То је само да имате у виду колико добро се Србија припремила и организовано припремила“, рекао је Вучић.

Вучић је најавио да ће разговарати са партнерима у Европској унији и затражити финансијску помоћ због ситуације са корона вирусом.

Србија ће, истиче Вучић, урадити све да се смањи штета по економију.

Вучић је објаснио да многе европске земље добијају помоћ у милијардама, док Србији нема ко да "убризга милијарде" и да ће зато разговарати са партнерима у ЕУ како би се и нашој држави као земљи кандидату омогућила финансијска помоћ.

О овој теми ће, како је рекао Вучић, разговарати и наредних дана са канцеларком Немачке Ангелом Меркел.

Вучић је рекао да је Србија забранила улазак грађанима Kине из провинције Хубеи.

"Замолили смо људе из Вухана и провинције Хубеи да не долазе код нас", рекао је Вучић.

Вучић је навео да је и сам питао на који је начин донета одлука да се забрани улазак некоме из Пекинга, а не из Минхена и Берлина.

"Ми ћемо од Kине тражити додатне савете, највише могу да нас подуче како су се изборили са болестима и од наших кинеских пријатеља ћемо имати подршку. Важно је да покажемо солидарност", рекао је Вучић.

На граничним прелазима биће појачана контрола, при чему ће привремено неки мањи гранични прелази бити затворени, најавио је Вучић.

"Сви велики прелази ће да раде, мање ћемо да искључимо да бисмо могли боље да контролишемо прелазе, да бисмо имали лакшу и пунију контролу и већи број санитарних инспектора и полицајаца", рекао је Вучић.

Вучић је додао да ће одлука о школама бити донета накнадно, ако буде потребно, о чему ће евентуално бити одлучено око Ускрса.

Вучић је замолио наше људе који намеравају да дођу у Србију, пре свега са запада, нарочито из Италије, Швајцарске, Аустрије и Немачке, да долазе у што мањем броју и да сачекају око месец дана.

Посебно је замолио грађане који намеравају да организују свадбе, крштења и друга славља, да се држе свих препорука, јер су то, како је Вучић рекао, најризичније ствари.

Вучић је рекао да се тренутно ради на решавању тзв. панчевачког случаја и да је у питању млад човек који је био на северу Италије, а који ради у фирми која има више стотина људи.

"Опет нисмо знали да је био у Италији", напоменуо је Вучић додајући да се сада гледа како тај случај да буде решен.

Вучић истиче да смо и у претходних неколико дана имали више случајева уимирања од Х1Н1 тзв. свињског грипа који је постао сезонски грип.

"То је свињски грип који је у епидемији 2009. у Србији када није било ни упола панике као данас умрло од њега 137 људи", рекао је Вучић.

Вучић додаје да тренутно само један пацијент има озбиљнији здравствени проблем и да је то због других болести које има.

"Нама се овај велики број заражених повећао са пет на 12 због великог броја контаката које су жене из Ниша имале, а све је изазвала жена из Лугана".

Вучић наводи да држава и лекари раде све што могу и боре се лавовски и да код никог не може да се види никаква паника.

Храбро се суочавамо са овим проблемом, као што смо се суочавали раније са поплавама и другим проблемима који су погађали нашу земљу, навео је Вучић.

Вучић истиче да ћемо у заштити живота грађана, али и економије, имати боље резултате од других земаља које су мислиле да су далеко испред нас, као и да ће се влада посебно бавити економским последицама.

Вучић је истакао и да је готово сигуран да Србија може да избегне хаотичне ситуације какве су се због коронавируса догодиле у појединим градовима Европе.

"Онај хаос који се догодио у појединим градовима Европе, готово смо сигурни да можемо да избегнемо", рекао је Вучић.

Вучић је додао да млади људи, који знају да пролазе кроз блажи облик коронавируса, неодговорно понашају.

Вучић је рекао да када буде било 100 или 500 заражених, биће мањи број људи који ће страдати у поређењу са другим болестима, истичући да све зависи од дисциплине.

Истакао је да су пре свега најугроженији људи који су старији од 65, 70 година и који имају друге здравствене проблеме.

"Не морате сасвим да се изолујете, али перите руке, немојте да се љубите и грлите", рекао је Вучић и додао да све мере имају за циљ да смање могућност даљег ширења заразе.

Вучић је изразио уверење да ће се Србија успешно изборити са коронавирусом.

"Наше је да сваки дан држимо снажну контролу и уверен сам да ћемо успети да прођемо много боље него многе неупоредиво богатије и успешније земље Европске уније, што се тиче здравствених институција. Kада је о економским последицама реч, то је друга прича", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да, иако је било планирано, у наредних месец, два или три неће присуствовати отварању фабрика, а да ће се последице по економију видети у трећем или четвртом кварталу ове године.

Вучић је поручио да Србија не сме да претрпи економску штету, као што је то случај у неким европским земљама, и да народ мора да буде јединствен и да, како је рекао, не слуша лажне пророке.

 

Засад нема разлога за одлагање избора, што више тв дебата

Вучић је истакао да у овом тренутку не постоје разлози за одлагање избора, а кад је реч о кампањи, указује да нема забране за скупове на отвореном, те најављује да ће разговарати са представницима странака које учествују на изборима о организовању што више телевизијских дебата на телевизијама.

Вучић је такође потврдио да СНС до 1. априла неће одржавати предизборне скупове, ни на отвореном ни у затвореном простору.

На питање да ли ће избори бити одложени због појаве корона вируса, Вучић је рекао да у овом тренутку за то нема разлога, али да, уколико ситуација постане тежа, зна своја уставна овлашћења и могуће је да дође до померања избора, евентуално за 2 до 3 недеље.

„Ако дође до много теже ситуације знају се моја уставна овлашћења, и може доћи до померања избора на 2 до 3 недеље, али не много дуже. Нећемо ниподаштавати рад оних који су прикупљали потписе и учествују у кампањи. Мислим да можемо постићи џентлментски договор“, рекао је Вучић.

Вучић је, поводом најаве забране скупова у затвореним просторима, најавио да ће позвати представнике странака који учествују на изборима и разговарати са њима да организују што више дебата на телевизијама.

„На отвореном су дозвољени скупови. Ми смо одлучили да нећемо одржавати предизборне скупове ни на отвореном ни у затвореном простору“, рекао је Вучић.

Вучић је поручио да нико неће забранити протесте на отвореном, али моли учеснике да перу руке.

Вучић неће да забрани протесте како не би неки рекли да се ослободио притиска неких 300 до 400 људи, а и зато што лекари кажу да није проблем скуп на отвореном, већ само они у затвореном просторима, јер се ради о респираторној болести.

 

Позивам грађане на одговорност и поверење у лекаре

Вучић је позвао грађане на одговорност и да покажу веру у лекаре, чија се реч слуша у вези са свим аспектима и мерама за спречавање коронавируса.

"Покажите веру у наше лекаре и медицинско особље, држаћемо се њиховог стручног мишљења, а не тога шта се свиђа нама политичарима. Интересује ме шта кажу стручњаци. Поштоваћемо реч струке", рекао је Вучић.

Вучић је замолио пацијенте који дођу да приме помоћ да прихвате мишљење лекара, те испричао да су неки пацијенти из верских разлога одбили да узму антибиотик или да приме крв.

"Молим, дајте нам прилику да вас излечимо. Молим да људи буду одговорни, лекари најбоље знају", рекао је Вучић.

Захвалан је, рекао је Вучић, свим људима из Института "Батут" и свих других институција суочених које се боре у сузбијању коронавируса.

Вучић је рекао да се на сајту “COVID19.rs” ујутро и увече објављују информације о потврђеним новим случајевима коронавируса, а да иза тога стоји и ноћни рад људи који брину о здрављу.

"Неки људи не спавају борећи се да пацијенте излече што брже", рекао је Вучић и позвао на поштовање лекара и медицинског особља.

Поводом мера које се уводе, Вучић је рекао да би било најлакше да затворимо школе и вртиће и да су на састанку сви стручњаци имали јединствен став да је погрешно затварати школе.

"Молим људе да добро разумеју", рекао је Вучић и навео да су у нашем здравстевном систему најбољи лекари кои имају огромно искуство и да је наш здравстевни систем бољи данас него што је био пре неколико година.

"Рекао бих да је наш здравствени систем бољи од 15 држава у Европи. Званично смо бољи од девет земаља ЕУ", рекао је Вучић.

 

Посебне мере за мигранте, кад уђу у Србију - прво карантин

Вучић је изјавио да се посебне мере по питању корона вируса доносе за мигранте и да свако од миграната ко уђе на територију Србије прво иде у карантин.

"Данас имамо и мигрантску кризу и посебне мере доносимо за мигранте. Свако ко уђе на теритоирју Србије, иде у карантин у Прешево прво, па тек онда може даље, док не донесемо одлуку да затворимо границу. И о томе смо бринули и водили рачуна итекакао", рекао је Вучић.

Вучић је указао да данас свет потресају и мигрантска криза, криза око нафте, која ће драстично да смањује бруто друштвене производе земаља, корона вирус, који "дрма" светом, док ми имамо и регионалне проблеме у односима са Приштином.

"И све то треба да држите под контролом, да чувате мир и стабилност и да се концентришете да земља економски напредује. Kао што видите, успевамо, јер вредно радимо, боримо се, и већина грађана добро разуме шта је то што чинимо", рекао је Вучић.

 

Политичари су хтели да се затворе школе, струка рекла - не

Вучић је изјавио данас да ће Србија доносити мере у борби против коронавируса у складу са развојем ситуације и истакао да не треба одлуке доносити унапред, већ да се мора реаговати у правом тренутку правом мером.

Упитан које мере ће Србија предузети у случају проглашења пандемије, Вучић је рекао да ће у наредном периоду држава имати састанке са стручњацима из здравства и да ће реаговати у складу са ситуацијом.

"Важно је да људи знају да не могу унапред да се доносе мере и да се унапред иде у изолацију. То је тек катастрофа за земљу. Морате у правом тренутку да реагујете правом мером", рекао је Вучић.

Вучић је истакао да ће држава слушати струку.

Kао пример, Вучић је навео да су сви политичари, који су били на састанку са представницима здравствених служби које су укључене у борбу против коронавируса, били за то да се затворе школе, али да су лекари рекли да сада није време за то.

"Осећам потребу да штитим неког лекара којем политичар соли памет шта је вирусологија, иако он не зна ни шта је политички систем, а камоли вирусологија", рекао је Вучић.

Вучић је подсетио и да је данас немачка канцеларка Ангела Меркел саопштила да ће вероватно 60 до 70 одсто популације те земље бити заражено вирусом, али да није уносила панику због тога.

Вучић је рекао да је проблем то што ће здравствени радници бити у неком тренутку уморни и да о томе држава мора да води рачуна.

Вучић је рекао и да ће сигурно бити мртвих од коронавируса, али и подсетио да је у време свињског грипа 2009. године умрло 137 особа, а да су и ове године умирали грађани од сезонског грипа.

 

Не занимају ме политичке разлике када смо нападнути вирусом

Не желим да одговарам на оптужбе Савеза за Србију да држава није била спремна за корона вирус, већ желим да се сви грађани Србије уједине и да покажемо јединство у овој ситуацији, поручио је Вучић.

Вучић је одговарајући на питања новинара истакао да га не занимају политичке разлике када је Србија нападнута вирусом или у неком другом смислу "споља".

Вучић се иначе, док је слушао питање новинара, закашљао и у шали рекао:

"Загрцнуо сам се, није корона, да не бринете. Прошлог пута сам имао само кијавицу. Знам да би се многи обрадовали, али неће гром у коприве".

Говорећи о недавном присуству конгресу “AIPAC-a” у Вашингтону, Вучић је рекао да није био у контакту ни са ким ко је оболео, већ да је укупно имао контакте са свега седам људи пошто га је тајна служба одвела на задња врата, где је ушао и касније изашао.

"Али, не вреди њима (Савезу за Србију) објашњавати, онима који су злонамерни и који не знају шта би са собом, осим да некога мрзе", рекао је Вучић.

Kако је Вучић рекао, то што се праве паметни како боље знају о вирусима од врхунских наших стручњака више говори о њима, као и о томе да само брину о себи.

Вучић је позвао грађане да не верују политичарима по питању корона вируса, већ искључиво лекарима, који ће се сваког дана у 18 сати обраћати јавности како би изнели најновије податке и савете.

Вучић је додао да је веома важно да се о овој ситуацији извештава јавност на прави начин.

Поновио је да има довољно тестова и реагенса, као и да се тренутно људи тестирају и у случајевима у којима то није неопходно.

Вучић је нагласио да је важно да због борбе против коронавируса "не уплашимо стране инвеститоре", па да престану да долазе у Србију а околности, како је рекао, нису лаке.

"Подсетићу вас да и даље имамо таксе на нашу робу на Kосову и Метохији, мигрантска криза је ту, у Немачкој ме са Ангелом Меркел не очекују лаки разговори по питању KиМ", рекао је Вучић.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Пинк