Вести

Весић: Наши најстарији суграђани нису сами

„Нађите ми једног председника у свету који се са таквим жаром бори за сваки респиратор, за сваку маску и за лекове који су потребни његовом народу"

Пакети за 173.000 пензионера који имају примања мања од 30.000 динара и 900 пакета за старије од 65 година који немају пензију на територији Београда увелико се пакују у „Штарк арени“, а заменик градоначелника Горан Весић поручује да Град на овај начин, током епидемије коронавируса, најстаријим суграђанима жели да покаже да нису сами и да брине о њима.

- Урађен је велики посао јер је требало прво прикупити 100 шлепера робе, организовати њен превоз и испоштовати хигијенске процедуре током паковања. Паковаћемо 15.000 пакета дневно и они ће бити испоручивани центрима за социјални рад на територији Београда. Центри ће позивати пензионере и најављивати им долазак. Пакети ће бити остављани испред њихових врата, без контакта, и тако ће најсиромашнији пензионери добити најосновније намирнице које поклањају Град Београд и Привредна комора Србије. Пакет је тежак 8,5 килограма, а у њему ће бити брашно, шећер, уље, детерџент, сапун, тоалет-папир, тестенина, паштета... Ова помоћ Града Београда и додатних 4.000 динара које ће Влада Србије дати сваком пензионера током априла јасно говоре колико водимо рачуна о нашим најстаријим суграђанима. Ових пакета не би било да се више од 20 компанија није одазвало и донирало већину робе која се налази у њима.

* Србију и Београд задесила је невоља каква нас није снашла одавно. Како се Бeоград бори са овом епидемијом?

- Београд спроводи мере Владе Србије у оквиру својих надлежности. Обуставили смо јавни превоз, што није лако за двомилионски град, затворили смо угоститељске објекте, паркове, а делимично и јавне пијаце. Битка коју водимо је таква да део живота у Србији мора да стане како бисмо спасили свој народ од пошасти која је напала читав свет. Србија је у овој кризи показала да је боље организована од многих богатијих држава, а Београд да је боље организован од многих градова. Неко ће рећи да имамо искуства са ванредним ситуацијама којих је у Србији последње две деценије било четири. Најзаслужнији за то су председник Вучић и Влада, који су на време упознали наш народ са тим шта нас чека и предузели мере да се ширење болести заустави. Нађите ми једног председника у свету који се са таквим жаром бори за сваки респиратор, за сваку маску и за лекове који су потребни његовом народу?! Зато смо ми успешнији. Хвала Београђанкама и Београђанима који поштују мере Владе и разумеју да морамо да их спроведемо како бисмо заштитили становништво. Сада се води велика битка за Србију и за сваки живот у њој. Нема нас тако много да можемо да се лако одричемо живота људи.

* Када спомињемо ванредне ситуације, навршава се 21 година од НАТО агресије, да ли је било теже тада или сада?

- Бeоград је тешко страдао током бомбардовања 1999. Тешко је поредити те две ситуације, али мислим да је теже данас јер овог непријатeља не видимо и мере које се сада спроводе никада нису спровођене ни у свету ни код нас.

* Многе градске службе су морале да промене режим рада, да ли сте задовољни како то функционише?

- Чим је почело ванредно стање, Београд је све запослене старије од 60 година, труднице и хроничне болеснике послао да раде од куће. Нисмо чекали одлуку Владе Србије. Што се тиче градских предузећа и установа, има оних чији је рад потпуно престао, као што су то спортски центри, позоришта... Много мање посла имају и возачи ГСП-а јер саобраћају само коридорске линије, али и људи у “Зеленилу“, јер смо затворили паркове. Њих распоређујемо на друга места и они се труде и помажу. Спремачице и медицинске сестре које су радиле у вртићима пребачене су да раде у здравственим установама. Заштитили смо све запослене у Скупштини града, нико није добио отказ, свима се исплаћују пуне плате и очекујемо да они савесно извршавају своје обавезе према граду.

* Да ли је на истакнутим функцијама било људи који нису имали храбрости да се упусте у борбу с оваквом ситуацијом?

- Кризе покажу какав је ко човек. Од чега сте саздани. У протоколу Града ради девојка која, када заврши посао, иде кући да шије заштитне маске које носи у болницу. Разумем и страхове службеника јер нису сви људи исти. Немам разумевања за функционере који нису у стању да ставе интерес града пре личног интереса. Као што је посао лекара да сада ризикује живот у болници или посао војника да брани земљу, тако је посао функционера да организује живот и буде са људима који раде. До пре неколико дана ја нисам носио маску јер нисам хтео да ставим маску док је сви запослени у Скупштини града не добију. Када су сви добили маске, онда сам је и ја ставио.

* Имамо пуно волонтера који обилазе најстарије суградане и помажу им, како то коментаришете?

- Београд је град хероја, а ова криза је изродила много непознатих хероја који чине све да би помогли људима око себе. Хероји су они који помажу комшијама, новинари, полицајци... Знам једног полицајца који прво у иде у набавку за пензионере из зграде у којој живи, па онда оде на посао. Знам за момка из Земуна који је урадио летак и окачио на врата преко 600 домова у насељу с обавештењем да помаже комшијама. Покренуо сам акцију заједно са ТВ “Пинк“ која се зове „Хероји Београда“ и молим медије да пишу о њима. Ти људи треба да буду идоли будућим генерацијама. Када све ово прође, установићемо награду „Херој Београда“ и замолити кредибилан жири да најбољима додели ово признање.

* Да ли су богати привредници са територије Београда понудили помоћ?

- Када су Привредна комора и Град Београд правили 173.000 пакета за најстарије пензионере, имали смо помоћ великог броја београдских привредника и без њих не бисмо успели. Морам да кажем и да ме је један српски кошаркаш лично позвао и рекао ми да је наручио пет респиратора, када ти респиратори стигну, објавићу његово име. Шта ради велики Дејан Станковић у прикупљању респиратора, сви знају. Ако је нешто добро у овој ситуацији, онда је то што поново бринемо једни о другима.

* Председник Александар Вучић најавио је још снажније мере у борби против коронавируса, а споменуо је и изолацију појединих делова Београда, имате ли неке информације о томе?

- Београд је највеће жариште епидемије, а поготову центар града. Епидемиолози сматрају да постоји могућност да се центар града посебно затвори, а то значи да се спречи мешање људи из центра града са другим деловима града како би се сузбила епидемија. Да ли ће доћи до те мере, зависи од тога шта ће предложити епидемиолози, и наши и кинески. Ми као земља, захваљујући председнику Вучићу и Влади Србије који су посвећени послу, предузимамо снажне мере да се заштити здравље људи. Сада се види колико су важни дипломатски контакти председника Вучића не само са кинеским председником већ и са другим светским лидерима. Погледајте само какву смо помоћ добили од Кине. Само захваљујући одлучности председника Вучића и нашим епидемиолозима који предлажу сваку меру успели смо засад да избегнемо страшни италијански сценарио. Да ли ће тако бити до краја, зависи само од нас и наше дисциплине. Зато, издржимо, Београђани!

 

 

 

Извор: Ало