Вести

Мали: Држава је за развој виноградарства издвојила 8,9 милиона евра

Министар финансија Синиша Мали изјавио је да је држава за развој виноградарства у 2020. години издвојила 8,9 милиона евра што је три пута више него протекле године.

"Визије и идеје винара биће усвојене у наредних пар недеља у Стратегији развоја винарства и виноградарства Србије до 2030. године и то је прави начин да се дефинишу циљеви и путоказ како би ова индустрија расла и постала бренд Србије", рекао је Мали на свечаности поводом Светог Трифуна, дана виноградара, а на којој су проглашени победници у осам категорија бирани између 295 узорака 110 винарија.

Мали је рекао да су винари на састанку коме је присуствовао и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић навели да им за промоцију, засаде и субвенцију треба 8,9 милиона евра.

"Тачно толико колико су тражили је у буџету за 2020. годину, а то је три пута више него прошле године. Мали корак, који је показатељ колико смо спремни да променимо у овој индустрији да винска индустрија и вино постану бренд Србије", рекао је Мали.

Према његовим речима, жеља је да имамо разгледнице винограда не само из Тоскане и Француске већ из Смедерева, Јагодине, Фрушке горе, Врања и других делова Србије који су постали или ће постати још препознатљивији по вину.

Иницијативу за оснивање тог удружења дао је, како истиче Мали, председник Србије.

Уверен сам да председник није у Минхену да би био овде и пробао свако вино, у жељи да што пре ова индустрија што боље напредује, рекао је Мали.

 

 

Извор: Танјуг