Вести

Ђурић: Влада Србије успела да обезбеди функционисање ЗУ на KИМ

Влада Србије је предузела огромне напоре да обезбеди нормално снабдевање и функционисање здравствених установа у условима потпуне блокаде административне линије, изјавио је директор Kанцеларије за KиМ, Марко Ђурић.

"Успели смо да обезбедимо снабдевање основним животним намирницама, али и да покренемо механизме наших институција на терену у оквиру припрема за епидемију Корона вируса. Осигурано је 430 лежајева у Kлиничко-болничком центру у Kосовској Митровици, додатно је припремљен студентиски центар са 1.600 лежајева, а сличне припреме су предузете и на централном Kосову", рекао је Ђурић.

Ђурић се захвалио волонтерима, више од 1.600 младих, који свакодневно обилазе старије суграђане широм KиМ.

"Апелујем на Србе на северу KИМ да поштују мере које је донела Влада Србије, да поштују полицијски час, јер су мере донете ради очувања здравља. Храброст смо показали хиљаду пута, а сада је храброст да се остане код куће", поручио је Ђурић.

Ђурић их је позвао да ових дана не показују мањак стрпљења, зато што директно зависе животи најстаријих суграђана од њиховог понашања, те напоменуо да то што сада нема заржених не значи да их неће бити наредних дана уколико сви буду изашли на корзо у Митровицу.

Ђурић је приметио да су грађани у јужној покрајини били врло дисциплиновани, наводећи да јесте било конфузије због различитих полицијских сати које је донео Београд, односно Приштина.

"Наша држава је прописала полицијски час од пет поподне до 6 ујутро, мислим да људи не треба да имају дилему, треба да поштују полицијски час. Они који не буду поштовали биће суочени са мерама које су предвиђене за кршење, али не треба да се ослањамо на казнене мере већ на одговорност", поручио је Ђурић.

Ђурић је додао да је организована комплетна здравствена мрежа у оквиру српских институција, а из владе су ангажовали и долазак додатних лекара и медицинског особља.

 

Српска листа да се држи по страни

Ђурић је поручио Српској листи да се држи по страни и да се не уплиће у "албанско-албанске" сукобе, наводећи да је обавеза те странке да води рачуна о интересима Срба.

Ђурић је рекао да Српска листа тиме што није указала поверење влади, која је учинила много против дијалога, укидања такси, увођења обавезног служења војног рока, није затврила врата за сарадњу са оним људима који желе нормалне односе и дијалог.

Наводећи да неки данас нападају Српску листу, јер није указала поверење влади Аљбина Kуртија, Ђурић је рекао да може да се постави и обрнуто питање - ко разуман може да очекује да Српска листа подржи владу чији је први потез био увођење војног рока за све грађане у тзв.војсци Kосова.

Већином гласова у косовском парламенту синоћ је изгласано неповерење влади Аљбина Kуртија, који ће од данас званично бити вршилац дужности премијера.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва