Вести

Ђурић: Важан дан за повезаност са јужном покрајином

У Минхену ће бити потписана изјава о намерама за обнову железничког саобраћаја између Београда и Приштине, а директор Kанцеларије за KиМ, Марко Ђурић, оцењује да је данас важан дан за повезаност главног града Србије и највећег града у јужној српској покрајини.

"Kада се то једног дана реализује доћи ће до обнове железничке пруге између Приштине, Подујева и Мердара и даље према Нишу. Kада та пруга буде обновљена, теретни саорбаћај, односно роба из централне Србије, моћи ће много брже да долази на KиМ, као и путници", рекао је Ђурић.

Истовремено, како је оценио, Београд и Приштина ће бити много боље повезани.

Ђурић је рекао да се приликом договарања документа водило рачуна да интереси Београда буду максимално заштићени, да све буде у складу са Уставом, а да привреда може да има корист, као што имају и од договора око авио-линије.

"Мислим да наша привреда може да има корист од тога, као што сматрам да од авио-линије која је у начелу договорена можемо да имамо корист у будућности", рекао је Ђурић.

Ђурић је нагласио да је ово сад писмо о намерама, а не неки правни формални акт.

"То је израз политичке воље да се та линија установи, а у наредном периоду очекује нас рад на њеном успостављању", поручио је Ђурић додајући да су Железнице Србије, надлежно министарсво и Влада Србије спремни да на томе рада.

Говорећи о Минхенској безбедносној конференцији, Ђурић истиче да се делегација Србије, коју предводи председник Александар Вучић, труди да представи саговорницима, какво је стање и са чиме се суочавају Срби на KиМ, као и какви су изазови, као што је забрана преласка административне линије српских кошаркашких тимова.

"Ми се трудимо да нашим саговорницима представимо правни, политички и морални аспект ситације. Задовољан сам досадашњим разговорима иако нису лаки, већ напротив веома тешки. Мислим да је веома важно да чују конкретне аргументе Срба изражене у бројкама који говоре о количини напада", додао је Ђурић.

Председник Вучић јуче је имао разговор са изаслаником председника САД за дијалог Београда и Приштине Ричардом Гренелом, а Ђурић оцењује да је веома значајно што је са тог разговора отишла јасна порука да таксе морају да буду укините, и да не треба да буду замењене новим мерама, које би имали циљ притиска на Србе на KиМ.

"Овде смо разговарали великим делом о комерцијалним питањима, као што је боље повезивање, како наша роба брже да стиже на KиМ, ако таксе буду укинуте", објаснио је Ђурић, додајући да би после две деценије имали поново железнички саобарћај између Београда и Приштине.

 

 

Извор: Танјуг/ТВ Прва