Вести

Ђурић: Нема оболелих у већински српским срединама на КиМ

Нема оболелих у већински српским срединама, у албанским је 79 заражено, а четири суспектна пацијента у северној Косовској Митровици дала су узорке који су послати на проверу, рекао је директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије Марко Ђурић.

Ђурић је рекао да је допремљено 200 пумпи за дезинфекцију у Косовску Митровицу и да је у току велика акција дезинфекције улица и свих улаза стамбених зграда у већински српским срединама.

У Лепосавићу је 69 стамбених зграда дезинфиковано за један дан.

“Десет пацијената прегледали су мобилни тимови из Грачанице, није утврђено присуство клиничко-епидемиолошких критеријума који указују на инфекцију ЦОВИД-19. У Косовској Митровици 576 пензионера, чија је пензија мања од 15.000 динара, почело је да добија помоћ у основним животним намирницама,” рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао и да је у Косовској Митровици и Лепосавићу јуче први пут дошло до масовног кршења полицијског часа који је увела Влада Србије.

Наиме, како је рекао, од 17 часова па до касније увече центром северне Косовске Митровице и Лепосавића шетале су стотине грађана, због чега је Ђурић апеловао на њих да то не раде, јер угрожавају сопствено здравље и здравље својих најмилијих.

"У свим општинама преко волонтерских тимова обилазимо грађане и трудимо се да изађемо у сусрет свим захтевима, посебно у набавци лекова и хране, а имајући у виду забране кретања у току полицијског часа, које су уведене како с наше стране, тако и од стране Приштине", рекао је Ђурић.

Ђурић је рекао и да је у српским срединама у току организовано прикупљање рецепата у циљу набавке лекова у Косовској Митровици и централној Србији, док је у општини Клина, која је у карантину, преко чланова општинског Штаба за ванредне ситуације организован обилазак старијих којима се доставља храна, "коју купујемо у продавницама у Клини".

 

 

 

Извор: Танјуг