Вести

Брнабић: Хвала НР Кини и ЕУ и УН на помоћи

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић поручила је, пошто је у Србију слетео авион с медицинском помоћи из Кине, чију је организацију помогао УНДП, а трошкове транспорта сноси ЕУ, да се шаље порука солидарности и заједништва.

"Ако могу да кажем да постоји порука коју шаљемо вечерас, то је порука солидарности и заједништва. Ово је прелеп пример како свет постаје једно у тешким временима”, рекла је Брнабић.

Премијерка је навела да су ово изузетно тешка времена, не само за Србију већ и за цео свет и Европу, који пролазе кроз најтеже изазове и најтеже време од Другог светског рата.

“Солидарност и заједништво су најважнији да бисмо успели да победимо овај страшан вирус”, нагласила је Брнабић.

Брнабић је пренела да је Влади Србије у организацији лета помогао УНДП, да је лет платила ЕУ, за шта је поклонила око 450.000 долара.

“Лет је из Кине, из града Тјанђин и носи медицинску опрему, респираторе, заштитну опрему, маске, одела, тестове за Ковид 19”, навела је Брнабић.

Брнабић је истакла да је то опрема коју је купила Србија из буџета свих грађана, а да је у набавци помогао и председник Александар Вучић, као и да је у пошиљци и опрема коју су поклониле Кина и неке приватне кинеске компаније.

Брнабић је навела да је једна од њих и компанија ХБИС, која је спасила Железару Смедерево, која је поклонила у опреми 1,32 милиона евра, компанија ИБС, као и још једна кинеска компанија која је донирала и опрему вредну више од милион евра.

Како је рекла, само део те опреме стигао је овим летом.

“Ово заједништво ће нама помоћи да сачувамо животе грађана”, истакла је премијерка.

Брнабић је изразила захвалност Кини, свим компанијама на свему што су урадили за Србију, као и ЕУ која је и сама суочена са огромним изазовима.

“Хвала им што су помогли да сви заједно, и Кина и ЕУ и УН и ми из Србије буџетом и дипломатским напорима омогућимо да дочекамо још један авион који ће доћи у наредном периоду”, рекла је Брнабић.

“Рачунамо да је 10 оваквих авиона потребно да допремимо све што смо купили, али и што као донацију шаљу Кина и кинеске компаније, а знам да ће ЕУ покрити трошкове за најмање четири лета”, поручила је Брнабић.

 

 

Извор: Танјуг